10 συμβουλές πριν βγείτε στην αγορά του χρυσού!

Η σημερινή οικονομία αλλάζει πολύ γρήγορα, η συνολική τάση είναι πτωτική ή σταθεροποιητική, η ασφάλεια που έδιναν κάποτε οι μετοχές απλά δεν υπάρχει. Αυτή είναι η εποχή του χρυσού. Στην αγορά του χρυσού, και στα ενεχυροδανειστήρια, η τιμή του χρυσού καλπάζει από το 2011 που έγινε πιο έντονη η κρίση και πολλοί προσπαθούν να πουλήσουν το χρυσό του σε ψηλή τιμή. Ωστόσο χρειάζεται πολύ προσοχή και γνώση κάποιον τεχνικών στοιχείων σχετικά με το χρυσό, τα ενεχυροδανειστήρια, είτε στην Αθήνα είτε αλλού, και την αγοραπωλησία του.

  1. Οι κλίμακες

Το βάρος του χρυσού καθορίζει την αξία του αλλά οι συναλλαγές γίνονται με μια διαφορετική μονάδα μέτρησης. Ο χρυσός ζυγίζεται με την κοινή ουγγιά και την ευγενή ουγγιά που είναι αντίστοιχα 28 γραμμάρια και 31.1 γραμμάρια. Επομένως πρέπει να μάθετε να συνεννοείστε σε ουγγιές αφού οι τιμή του χρυσού είναι σε ουγγιές. Μη δεχτείτε συναλλαγές σε γραμμάρια γιατί μάλλον είναι εις βάρος σας.

  1. Τα καράτια

Ο καθαρός χρυσός είναι πολύ μαλακός για να χρησιμοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές και γι’ αυτό αναμειγνύεται με άλλα μέταλλα. Ένα καράτι αντιστοιχεί σε 1/24 καθαρού χρυσού κατά βάρος και 23/24 άλλων μετάλλων. 14 καράτια σημαίνει 14 μέρη καθαρού χρυσού και 10 μέρη μετάλλων. Χρυσά είναι όσα κοσμήματα είναι πάνω από 10 καράτια.

  1. Δεν αναμειγνύουμε κοσμήματα διαφορετικής καθαρότητας

Αν δύο κοσμήματα διαφορετικής καθαρότητας μπουν στην ίδια ζυγαριά τότε μόνο να χάσουμε μπορούμε αφού θα πληρωθούμε με βάση τη χαμηλότερη περιεκτικότητα. Αυτό που θέλουμε είναι να πληρωθούμε ξεχωριστά για τα 14 καράτια και ξεχωριστά για τα 18άρια καράτια.

  1. Η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού είναι διαφορετική κάθε μέρα. Υπάρχει τιμή αγοράς και τιμή πώλησης. Αν είστε βιαστικός και δεν γνωρίζετε την τιμή του χρυσού, θα σας πούνε μια τιμή και η αντίδραση σας μάλλον θα είναι ναι.

11

 

 

 

 

 

 

5. Μην εμπιστεύεστε εύκολα τους αγοραστές

Κάθε συναλλακτήριο είναι μια επιχείρηση και ως συνήθως υπάρχουν επιχειρήσεις καταξιωμένες  στο χώρο και επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιαφανώς. Οι  μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο ασφαλής επιλογή, θα σας  δώσουν καλύτερη τιμή και πιθανότατα περισσότερη αξία σε “δώρα” και “διευκολύνσεις”.

  1. Τιμή αντικειμένου

Κάποια χρυσά κοσμήματα έχουν περισσότερη αξία από την τιμή του χρυσού. Ένα κόσμημα ενός γνωστού σχεδιαστή, μια καταξιωμένης σχεδιαστικής τάσης, που άνηκε σε κάποιο διάσημο ή έχει πολιτιστική ή ιστορική αξία, θα πρέπει να πωληθεί σε τιμή ψηλότερη από την τιμή του χρυσού σαν υλικό.

  1. Έρευνα αγοράς

Κάντε μια έρευνας αγοράς, όπως θα κάνατε για το παλιό σας αυτοκίνητο, για ένα σπίτι, δείτε τις αγγελίες, ρωτήστε αριστερά δεξιά και μετά πουλήστε. Μόνο όταν είστε σίγουροι ότι η τιμή που θα πάρετε είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

08

 

 

 

 

 

 

8.Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Όπως θα δείτε την αγοραπωλησία χρυσού σαν επένδυση, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σκεφτείτε στην περίπτωση που πουλάτε με σκοπό το άμεσο ρευστό. Σκεφτείτε ότι από την άλλη πλευρά, κάποιος προσφέρει κάτι  που είναι σε έλλειψη, δηλαδή χρήματα. Μην κάνετε συμβιβασμούς, διαπραγματευτείτε με σθένος αλλά να είστε ρεαλιστές.

  1. Ζητήστε πιστοποιητικά

Κάνοντας την έρευνα αγοράς, ζητείστε πιστοποιητικά για την επιχείρηση και τις υπηρεσίες της. Ρωτήστε πως εξασφαλίζετε η ασφάλεια των συναλλαγών, γνωρίστε το χώρο. Είναι μια διαδικασία μάθησης όπως είπαμε στην αρχή.

  1. Διαπραγματευτείτε

Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όπως σε κάθε συναλλαγή φροντίστε να αποκαλύψετε τελευταίος την τιμή εκκίνησης. Κάντε μια αντιπρόταση απλώς για να την κάνετε και να αξιολογήσετε αντιδράσεις, π.χ. αν χωράει διαπραγμάτευση. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος. Θα σας πει αμέσως αν η αντιπρόταση που κάνατε είναι λογική, παράλογη, ευκαιρία για σας ή ευκαιρία για τον αγοραστή.

Πηγή: Goldbuyers.co.gr Ενεχυροδανειστήρια

Pin It