Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα γυναικολογικά προληπτικά τεστ

Κάθε γυναίκα πρέπει απαραιτήτως τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να παρακολουθείται γυναικολογικά. Πρόκειται για μία διαδικασία, την οποία πολλές γυναίκες αγνοούν ή γνωρίζουν μερικώς. Ο γυναικολόγος οφείλει να ενημερώσει πως πέραν του ετήσιου τεστ Παπανικολάου, που αποτελεί σαφώς μία σημαντική εξέταση, πρέπει να πραγματοποιείται και μία πιο εκτεταμένη γυναικολογική εκτίμηση. Ο σωστός γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων που σας επιτρέπει να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας και να προλάβετε, οποιαδήποτε τυχόν επείγουσες ενοχλήσεις ή προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Η καθιέρωση μιας τέτοιας επίσκεψης στον γυναικολόγο, επιτρέπει στον γιατρό την καταγραφή ενός πλήρους γυναικολογικού ιστορικού, που περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:γυναικολόγος

Γυναικολογική εξέταση

Η γυναικολογική εξέταση είναι προτιμότερο να γίνεται 7-15 ημέρες μετά την περίοδο. Κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, ο γυναικολόγος φορά γάντια και η γυναίκα πρέπει να είναι χαλαρή, να παίρνει βαθιές αναπνοές και να μην σφίγγει τους πυελικούς μύες. Αυτό κάνει την εξέταση λιγότερο δυσάρεστη. Αν και κανονικά δεν πρέπει να αισθάνεται πόνο, αλλά απλώς μια ενόχληση. Η συγκεκριμένη εξέταση περιλαμβάνει την εξωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την εσωτερική ψηλάφηση.

Τεστ ΠΑΠ

Προϋπόθεση για να γίνει το τεστ είναι να μην έχετε περίοδο όταν το πραγματοποιήσετε και να μην είχατε ελεύθερη σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα. Κατά την διάρκεια του Τεστ Παπανικολάου ο γιατρός συλλέγει κύτταρα από τον τράχηλο της γυναίκας και εξετάζοντάς τα στο μικροσκόπιο, μπορεί να αναγνωρίσει, την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το πόρισμα του τεστ φτάνει στον γιατρό σε πέντε κατηγορίες, όπου η 1η είναι το φυσιολογικό ενώ στην 5η αναγνωρίζονται καρκινικά κύτταρα. Όταν η εξέταση είναι παθολογική, επιβάλλεται η κολποσκοπική εξέταση και η λήψη βιοψίας του τραχήλου.

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα γίνεται για την απεικόνιση της ανατομίας των έσω γεννητικών οργάνων και συγκεκριμένα τον έλεγχο της μήτρας, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Συνήθως ακολουθείται η διακολπική οδός που προσφέρει καλύτερη απεικόνιση, ωστόσο, για παράδειγμα σε νεαρά κορίτσια που δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις, η εξέταση μπορεί να γίνει διακοιλιακά. Το υπερηχογράφημα είναι μία ανώδυνη διαδικασία και διαρκεί μόλις μερικά λεπτά, ενώ τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα άμεσα. Με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει διάγνωση καλοηθών όγκων της μήτρας, να εντοπιστούν όγκοι των ωοθηκών και παθήσεις του ενδομητρίου.

Έλεγχος μαστών

Η ψηλάφηση των μαστών πραγματοποιείται με σκοπό να βρεθούν πιθανά μορφώματα στον μαστό. Οι νεαρές γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών πρέπει να προσέρχονται σε ειδικευμένο ιατρό για κλινική εξέταση των μαστών κατά προτίμηση κάθε 3 χρόνια στα πλαίσια του περιοδικού τους ελέγχου υγείας. Ωστόσο μετά την ηλικία των 40 ετών, η εξέταση αυτή πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πιθανότητα καρκίνου του μαστού είναι πολύ χαμηλή σε γυναίκες κάτω των 20 ετών και βαθμιαία αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η κλινική εξέταση του μαστού πρέπει να πραγματοποιείται μικρό χρονικό διάστημα πριν την μαστογραφία.

Όλα τα αρχεία των αποτελεσμάτων της γυναικολογικής εξέτασης, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφιών των υπερηχογραφημάτων, αποστέλλονται ταχυδρομικώς ή ηλεκτρονικώς από τον γυναικολόγο στην κάθε ασθενή, ενώ καταχωρούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με σκοπό να εξασφαλίζονται ταχύτητα στην αναδρομή του εκάστοτε ιατρικού ιστορικού.

Πηγή kgeorgantopoulou.gr

Pin It