Φακοί επαφής: όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Οι φακοί επαφής είναι μια πολύ βολική αλλά και αισθητικά όμορφη εναλλακτική που πολλοί προτιμούν αντί των γυαλιών οράσεως. Μπορούν να φορεθούν στην πλειονότητα των ανθρώπων και είναι μια γενικά ασφαλής επιλογή, όμως απαιτούν φροντίδα και σχολαστικότητα, έτσι ώστε να αποφύγετε μολύνσεις στα μάτια. Αν, λοιπόν, αποφασίσατε κι εσείς να κάνετε τη μετάβαση από τα γυαλιά οράσεως στους φακούς επαφής, αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Είδη φακών επαφής

Υπάρχουν πολλά κριτήρια που διακρίνουν τους φακούς επαφής. Ως προς το χρονικό διάστημα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίζονται σε αυτούς για μία ημέρα, μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες, ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο. Μετά από την πάροδο αυτού του διαστήματος, οι φακοί επαφής πρέπει υποχρεωτικά να αντικαθίστανται με καινούριους. Ανάλογα με τη διαθλαστική ανωμαλία του ματιού (μυωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία), απαιτούνται φυσικά διαφορετικοί φακοί, οι οποίοι μπορούν να κατασκευαστούν και κατόπιν παραγγελίας, αν για το συγκεκριμένο βαθμό δεν υπάρχουν έτοιμοι. Ως προς το είδος τους, οι φακοί διακρίνονται σε σκληρούς, ημίσκληρους και μαλακούς, ενώ ως προς το σκοπό τους, εκτός από τους κλασικούς φακούς επαφής, υπάρχουν και οι έγχρωμοι για αλλαγή του χρώματος του ματιού αλλά και οι θεραπευτικοί για επούλωση τραυμάτων στον κερατοειδή. Σε κάθε περίπτωση, ο οφθαλμίατρος είναι ο αρμόδιος να συστήσει τον κατάλληλο φακό επαφής ανάλογα με την ανατομία και το πρόβλημα του ματιού.

Πώς θα τους φορέσετε

Οι φακοί επαφής φυλάσσονται μέσα στην ειδική θήκη με το διάλυμα που τους προφυλάσσει από τα μικρόβια και τον αέρα και στόχος είναι να έρχονται όσο το δυνατόν σε λιγότερη επαφή με αυτόν. Έτσι, πρέπει να φοράτε κάθε φακό έναν έναν και να τον φέρνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο μάτι. Καλό είναι να τον πιάνετε με την άκρη του δαχτύλου και όχι με το νύχι, ώστε να μην προκληθούν γρατζουνιές και να ελέγχετε ότι ο φακός δεν είναι γυρισμένος ανάποδα. Τοποθετήστε το φακό στο κέντρο του κερατοειδούς και κλείστε απαλά το βλέφαρο. Πάντως, μην ανησυχείτε! Ακόμα και αν μπερδέψετε τους φακούς και τοποθετήσετε τον έναν στο άλλο μάτι, ακόμα και αν αυτοί είναι αναδιπλωμένοι ανάποδα ή δεν εφαρμόσουν στη σωστή θέση του ματιού, δεν θα προκληθεί ζημιά σε αυτό. Απλώς, θα νιώσετε αμέσως άβολα και θα πρέπει να αφαιρέσετε το φακό και να τον τοποθετήσετε σωστά.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις

Αν και οι φακοί επαφής είναι ασφαλείς, πρέπει κι εσείς να είστε προσεκτικοί στο χειρισμό αλλά και στη φύλαξή τους. Προτού τους ακουμπήσετε, πρέπει να έχετε πλύνει σχολαστικά τα χέρια σας, όμως οι φακοί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό, μέσω του οποίου μπορούν να μεταδοθούν μικρόβια, αλλά μόνο με φυσιολογικό ορό και το υγρό καθαρισμού τους. Επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν οι φακοί επαφής, αν κοιμηθείτε με αυτούς, εκτός αν είναι ειδικοί φακοί για ύπνο, τους οποίους σας έχει συστήσει ο γιατρός. Επίσης, σε μέρη με πολύ καπνό και άλλα σωματίδια καλό είναι να μη φοράτε φακούς, για να αποφύγετε την πιθανότητα μόλυνσης.

Διαβάστε tips για την σωστή συντήρηση και εφαρμογή των φακών επαφής εδώ.

Pin It