Τα πάντα γύρω από το «Δέχομαι»

Της έχετε χαρίσει πολλά κοσμήματα. Βραχιόλια για τα γενέθλιά της, σε πολλά σχέδια και τεχνοτροπίες. Εκείνο το υπέροχο κολιέ με τις καρδιές για του Αγίου Βαλεντίνου. Τα σκουλαρίκια που την ξετρέλαναν στις πρώτες σας διακοπές και της τα κάνατε έκπληξη. Το σεβαλιέ με το μονόγραμμά της στη μέρα της γιορτής της. Κάθε γιορτή, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά αλλά και χωρίς λόγο, δεν χάνατε την ευκαιρία να προσθέσετε κάτι στη συλλογή της. Την ακολουθήσατε πολλές φορές στα μαγαζιά, για να διαλέξει δώρα για τις φίλες της. Θαυμάσατε τον τρόπο που το μάτι της έπεφτε πάντα σε κομψά κοσμήματα. Κοσμήματα που τόνιζαν το στυλ της. Ξέρετε πολύ καλά ότι (όπως και κάθε γυναίκα) τα λατρεύει, με πάθος. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Τα επιλέγει με την ίδια προσοχή που θα επιλέξει και τα ρούχα της για την επόμενη μέρα.

Τώρα που ήρθε η μοναδική στιγμή, έχετε πελαγώσει. Η στιγμή που αποφασίσατε να της ζητήσετε να σας παντρευτεί. Η στιγμή που κάθε άντρας φοβάται για πολλούς λόγους. Η στιγμή που όχι μόνο θα της δείξετε πόσο την αγαπάτε, αλλά και η στιγμή που θα κριθείτε για το γούστο σας και την προσοχή που δείχνατε τόσα χρόνια, όταν συνδύαζε τα δαχτυλίδια στα δάχτυλά της. Η στιγμή του μονόπετρου.

μονοπετρα ΘεσσαλονικηΤα μονόπετρα συμβολίουν την υπόσχεση γάμου και κατ’ επέκταση την αγάπη που της έχετε. Στην αρχή της ιστορίας, οι νεόνυμφοι αντάλλασσαν βέρες, ως δαχτυλίδια υπόσχεσης και ως σύμβολο δέσμευσης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς και τους ειδικούς του χώρου του κοσμήματος, το πρώτο μονόπετρο πιθανόν προσφέρθηκε το 1477 από το Δούκα Μαξιμιλιανό της Αυστρίας στη Μαρία της Βουργουνδίας. Ήταν ένα δαχτυλίδι προάγγελος του γάμου που θα ακολουθούσε. Έκτοτε, τα μονόπετρα άλλαξαν πολλά στυλ, παίρνοντας τη σημερινή τους μορφή και το σημερινό τους συμβολισμό κατά τον 17ο ή 18ο αιώνα.

Πολλοί άντρες πελαγώνουν μπροστά και μόνο στην ιδέα του μονόπετρου. Οι λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν πριν την τελική πρόταση είναι πολλές. Εκτός από τον σκόπελο της ιδέας και του «σκηνικού» της πρότασης, που πρέπει να είναι μοναδικά και αντάξια του έρωτα σας και να ξεφεύγουν από τακ κλισέ, η επιλογή μονόπετρου είναι βασανιστική. Κακά τα ψέματα, είναι το δαχτυλίδι που κρύβει πολλούς συμβολισμούς: όχι μόνο θα της δείχνει πόσο την αγαπάτε αλλά και πόσο την γνωρίζετε ως χαρακτήρα. Ένας οδηγός, λοιπόν, είναι απαραίτητος, για να της αποσπάσετε το πολυπόθητο «ναι».

Τα κριτήρια επιλογής μονόπετρου είναι πολλά. Πρώτο και πολύ βασικό είναι το στυλ του δαχτυλιδιού. Επειδή πρόκειται για το δαχτυλίδι που θα φοράει για μα ζωή και  δεν θα το αποχωρίζεται ποτέ από το δάχτυλό της, θα πρέπει να είναι ανάλογο του στυλ της και του γούστου της. Πολλές γυναίκες αγαπούν το δημοφιλές πλέον σχέδιο με την πέτρα να κοσμεί το πάνω μέρος του, ενώ άλλες επιλέγουν βεράκι με διάσπαρτα διαμάντια στον σκελετό του. Τα τελευταία χρόνια σχεδιαστικά έχει εκμοντερνιστεί η γραμμή των μονόπετρων, με πρωτότυπα δεσίματα και καμπύλες που αγκαλιάζουν την πέτρα.

Δεύτερο κριτήριο επιλογής είναι το μέταλλο. Τα πιο συνηθισμένα μέταλλα που χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές στα μονόπετρα είναι ο χρυσός, ο λευκόχρυσος και η πλατίνα. Ο κύριος λόγος επιλογής είναι η ανθεκτικότητα των μετάλλων αυτών. Άλλωστε, το μονόπετρο είναι το δαχτυλίδι εκείνο που συμβολίζει την αντοχή της αγάπης απέναντι σε κάθε εμπόδιο και δυσκολία. Από τα παραπάνω, το πιο δημοφιλές μέταλλο είναι ο χρυσός (ειδικά όταν θα ακολουθήσουν βέρες του ίδιου μετάλλου) και ο λευκόχρυσος, 14 ή 18 καρατίων. Το πιο ανθεκτικό, όμως, είναι η πλατίνα και κατ’ επέκταση το ακριβότερο από τις εναλλακτικές. Το κριτήριο της ανθεκτικότητας είναι που την καθιστά το πλέον κατάλληλο μέταλλο, σύμβολο ενός γάμου που θα αντέξει στο χρόνο.

Πηγή: Verorama.gr

Pin It