Τα ζώα είναι ό,τι μας έχει απομείνει από τον παράδεισο

Κάθε φορά που επισκέπτομαι κάποιο pet shop, κάθε φορά που βλέπω κάποιον χαρούμενο ιδιοκτήτη σκύλου να αγοράζει για το αγαπημένο του κατοικίδιο σκυλοτροφές, παιχνίδια σκύλων και λιχουδιές, κάθε φορά που κάποιο γατάκι βρίσκει ανέλπιστα σπίτι και ξεφεύγει από τους κινδύνους του δρόμου, σκέφτομαι πόση ευτυχία θα γεμίσει αυτό το σπιτικό. Γιατί είμαι βέβαιη πως ο άνθρωπος έχει να κερδίσει από το ζώο και όχι το αντίστροφο.

Όχι φυσικά ότι τα ζώα δεν μας έχουν ανάγκη. Έτσι όπως έχουμε μετατρέψει τις πόλεις μας, ελάχιστα ζώα μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Τα ζώα μας έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον που εμείς δημιουργήσαμε και εμείς τα έχουμε ανάγκη για να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Σκύλος online pet shop pet astero

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίσει το δέσιμο, που ξεπερνά τη ρηματική επικοινωνία και τις κοινωνικές συμβάσεις, αν δεν υιοθετήσει ένα ζωάκι. Ναι, μαζί του δεν μπορείς να μιλήσεις, δεν μπορείς να μοιραστείς πόνους και χαρές, όπως θα έκανες με έναν άνθρωπο. Δεν μπορείς να στηριχτείς πάνω του, ίσως νομίζεις και ότι δεν μπορεί να σε καταλάβει. Μα δεν είναι έτσι. Τα ζώα διαθέτουν ένα βαθύ ένστικτο που τα κάνει να συναισθάνονται τη διάθεσή μας. Και η διαφορά με τους ανθρώπους είναι ότι τα ζώα δεν έχουν εγωισμό, δεν γνωρίζουν από πρέπει και μη. Κάθε φορά που θα μας νιώσουν στεναχωρημένους, θα έρθουν να μας δείξουν την αγάπη τους. Κάθε φορά που η χαρά θα ξεχειλίζει, θα γεμίσουν και αυτά από υπερένταση και θα παίξουν μαζί μας. Τόσο απλά, τόσο άμεσα.

Το ζώο δεν γνωρίζει από συμφέροντα, από υπολογισμούς, από κούφιες υποσχέσεις, από ματαιώσεις και θυμό. Είναι ευτυχισμένο με φαγητό, χάδι και ανθρώπινη παρουσία. Και όποιος έχει την τύχη να του τα δώσει, θα απολαύσει μια σαρωτική ευγνωμοσύνη που θα του απαλύνει την καρδιά. Τους δίνουμε ελάχιστα και μας δίνουν όλο τους τον εαυτό. Τα παραμελούμε και αντί να μας κρατήσουν μούτρα, έρχονται και χωρίς ίχνος ντροπής μας ζητούν το χάδι, μας θυμίζουν πόσο ξεχωριστοί είμαστε για αυτά.

Ειδικά αν ένα ζώο έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη, επιστρέφει την όποια αγάπη του προσφέρεις στο πολλαπλάσιο. Δεν μπορεί να κρατήσει κακία για το ανθρώπινο είδος, δε γνωρίζει τη σημαίνει αυτή η λέξη. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ευθύνη απέναντί τους. Γιατί δεν έχουν όπλα να μας πολεμήσουν, εμάς που τα μαχόμαστε με κάθε τρόπο. Δεν έχουν ούτε τα νοητικά αλλά κυρίως τα συναισθηματικά όπλα. Ένα ζώο δεν θα ανταποδώσει ποτέ το κακό. Μόνο το καλό. Πόσο πιο μικρός μπορείς να νιώσεις μπροστά σε αυτό το μεγαλείο, αν το έχεις εκμεταλλευθεί με σκαιό τρόπο, και πόσο ευλογημένος, αν το σεβαστείς και του δώσεις χώρο να ανθίσει;

Στο δρόμο υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα. Μην αγοράζετε ζώα από pet shop. Βοηθάτε μία βάναυση βιομηχανία να ανθίσει και αφήνετε να πεθάνει ένα αδέσποτο, στο οποίο θα μπορούσατε να του προσφέρετε θαλπωρή και να σας επιστρέψει τον παράδεισο. Είναι ένα κομμάτι του στο κάτω κάτω και όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε μέσα από αυτή την υπέροχη χαραμάδα.

Pin It