Διάφορα υλικά, με τα οποία μπορούν να φτιαχτούν τα κουφώματα αλουμινίου

Η επιλογή στα  κουφώματα αλουμινίου όταν φτιάχνουμε το σπίτι μας μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο, αφού οι εναλλακτικές που προσφέρονται στην αγορά σε σχέδια και υλικά είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Προτού όμως κάνουμε οποιαδήποτε σκέψη για το σχέδιο και τον τύπο του κουφώματος που θεωρούμε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του χώρου μας, μια σημαντική απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε είναι ποιο υλικό θα διαλέξουμε. Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και τελικά εναπόκειται στον καθένα να αξιολογήσει τι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για αυτόν.

Κουφώματα αλουμινίου

Τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου, του πιο δημοφιλούς τύπου κουφωμάτων, είναι η υψηλή μηχανική τους αντοχή και η μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, σχέδια και υφές, έτσι ώστε να καλύπτεται οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ανάγκη και να μπορούν να εξυπηρετηθούν και ειδικές κατασκευές, όπως τζαμαρίες, αίθρια, πόρτες, διαχωριστικά χώρων και φεγγίτες. Τα πιο δημοφιλή σχέδια είναι τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου και τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου. Το μεγαλύτερό τους μειονέκτημα είναι οι μέχρι πρότινος ανεπαρκείς θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Πλέον, όμως, έχουν αναπτυχθεί συστήματα που έχουν ανεβάσει σε πολύ καλό επίπεδο τον συντελεστή θερμομόνωσης, αν και το κόστος ανεβαίνει με τη χρήση τους. Παράλληλα, λόγω της εκτεταμένης προτίμησης από τους καταναλωτές των κουφωμάτων αλουμινίου δραστηριοποιούνται στην αγορά πολλές εταιρείες που εμφανίζονται ειδικές σε αυτόν τον τομέα, όπως όμως και στα κουφώματα PVC χρειάζεται μεγάλη προσοχή εκ μέρους του καταναλωτή για τον ποιον ειδικό θα εμπιστευθεί και δυστυχώς ακόμα και τώρα, όπου οι προδιαγραφές είναι καθορισμένες και το τελικό προϊόν πιστοποιείται, η ποιότητα των στα κουφώματα αλουμινίου ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον κατασκευαστή, την εμπειρία του και το ανθρώπινο δυναμικό του.

Ξύλινα κουφώματα

Τα ξύλινα κουφώματα, αν και δεν έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς, έχουν το δικό τους φανατικό κοινό. Οι λόγοι που οδηγούν τους καταναλωτές να επιλέγουν αυτόν τον τύπο κουφωμάτων είναι η υψηλή αισθητική τους, καθώς και η αίσθηση ζεστασιάς που απλώνουν στο χώρο. Αυτή οφείλεται στο ότι το ξύλο είναι φυσικό υλικό και ως εκ τούτου αναπνέει, επιτρέπει στο ηλιακό φως να μπει μέσα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει θερμομόνωση και ηχομόνωση. Τα μειονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι πως, επειδή ακριβώς το ξύλο είναι φυσικό υλικό, είναι και ακριβότερο και άρα το αρχικό κόστος αγοράς των ξύλινων κουφωμάτων είναι μεγαλύτερο, ενώ χρειάζονται και συχνή συντήρηση.

Συνθετικά κουφώματα

Τα συνθετικά κουφώματα PVC έχουν εξαιρετικά υψηλό συντελεστή θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, ενώ βασικό πλεονέκτημά τους αποτελεί και η ελάχιστη συντήρηση που απαιτείται. Όμως, παρουσιάζουν και μειονεκτήματα, καθώς κυκλοφορούν στην αγορά σε περιορισμένη γκάμα διατομών και χρωμάτων, ενώ παράλληλα η ποιότητά τους δεν είναι πάντα άριστη. Αν και πλέον η αντοχή και η λειτουργικότητά τους έχει βελτιωθεί σε θεαματικό βαθμό σε σχέση με όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, εναπόκειται στον καταναλωτή να μπορέσει να διακρίνει ποια κουφώματα έχουν κατασκευαστεί άρτια και πληρούν τις προδιαγραφές σωστού σχεδιασμού. Επίσης, αμφισβητείται η αντοχή των κουφωμάτων PVC στην ηλιακή ενέργεια, στις καταπονήσεις και στα μεγάλα ανοίγματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να προτιμούνται γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο που μπορούν να εγγυηθούν για το αποτέλεσμα.

Pin It