Άσχημο χαμόγελο; Αυτές είναι οι επιλογές σας εκτός από τον ορθοδοντικό

Το χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό μας και σίγουρα μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπο να δείχνει πανέμορφος. Τι γίνεται, όμως, αν το χαμόγελό μας δεν είναι όπως το ονειρευόμαστε; Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε στραβά δόντια ή απλά κιτρινισμένη ή αραιή οδοντοστοιχία. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Η προφανής λύση είναι φυσικά ο ορθοδοντικός, ο οποίος χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους ορθοδοντικούς μηχανισμούς θα ισιώσει τα δόντια μας, δίνοντάς μας το χαμόγελο που αξίζουμε. Πολλοί άνθρωποι, όμως, απεχθάνονται την ορθοδοντική θεραπεία, επειδή νομίζουν ότι θα πονέσουν αλλά και επειδή αυτή συνδέεται με μεγάλο οικονομικό κόστος καθώς και μηχανισμούς που δεν είναι και τόσο διακριτικοί ούτε βολικοί στην ομιλία και τη μάσηση. Τι μπορούν να κάνουν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι για να βελτιώσουν το χαμόγελό τους, χωρίς να περάσουν μία βόλτα από τον ορθοδοντικό;

ομορφο χαμόγελο ορθοδοντικος

Μία εύκολη, ανέξοδη και φυσικά επωφελής λύση είναι να κόψετε το κάπνισμα, αν καπνίζετε. Το κάπνισμα δημιουργεί κίτρινα δόντια και κάνει τα ούλα να υποχωρούν, με αποτέλεσμα η στοματική υγεία μας να είναι σε τραγική κατάσταση, κάτι που αποτυπώνεται στο χαμόγελό μας. Μέσα σε 2-3 μήνες από όταν κόψετε το κάπνισμα, θα δείτε τα δόντια σας να ασπρίζουν και να φαίνονται πολύ πιο υγιή και λαμπερά.

Αν δεν καπνίζετε, αλλά το χρώμα των δοντιών σας δεν σας ικανοποιεί, μία καλή λύση είναι η λεύκανση, είτε στο οδοντιατρείο για σοβαρές περιπτώσεις είτε με τα ειδικά τζελ που μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο. Ακόμα και αν έχετε κάποια δόντια λίγο στραβά, το σίγουρο είναι πως μόλις αυτά ασπρίσουν θα φανούν πιο όμορφα και κανείς δεν θα κοιτάει ότι η οδοντοστοιχία σας δεν είναι αψεγάδιαστη, αφού όλοι θα ελκύονται από τη λάμψη και τα καθαρά σας, χωρίς λεκέδες και αποχρωματισμούς, δόντια.

Ωστόσο, αν τα πάτε καλά με τους οδοντιάτρους και θέλετε μια μόνιμη λύση χωρίς να χρειαστεί να βάλετε σιδεράκια, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη δυνατότητα να τοποθετήσετε όψεις ρητίνης ή πορσελάνης. Οι όψεις τοποθετούνται στο μπροστινό τμήμα των δοντιών και έχουν το σχήμα και το χρώμα που θα επιλέξετε. Έτσι, αφενός καλύπτουν τα κιτρινισμένα δόντια, χωρίς το φόβο ότι θα υποτροπιάσουν μετά τη λεύκανση, ενώ δίνουν και το αποτέλεσμα της ίσιας οδοντοστοιχίας. Οι όψεις ρητίνης είναι οικονομικότερες, αλλά όχι τόσο ανθεκτικές όσο οι όψεις πορσελάνης, που μπορούν ωστόσο να κοστίσουν ακόμα και τα τριπλά.

Πάντως, μη βιαστείτε να απορρίψετε τη λύση του ορθοδοντικού ελαφρά τη καρδία. Για κάποιες περιπτώσεις, μπορεί αυτός να είναι οικονομικότερος από τον οδοντίατρο, αφού για παράδειγμα αν χρειάζεστε απλά έναν νάρθηκα αυτός είναι πολύ πιο φθηνός σε σχέση με τις όψεις ρητίνης ή πορσελάνης, ενώ και η λεύκανση είναι ακριβή και σίγουρα όχι και τόσο επωφελής για το σμάλτο των δοντιών σας. Μάλιστα, θα χαρείτε να μάθετε ότι η αόρατη ορθοδοντική έχει προχωρήσει πολύ και πλέον υπάρχουν λύσεις διακριτικές που μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημά σας γρήγορα, εύκολα, χωρίς πόνο και κυρίως χωρίς να φαίνονται. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τόσο έναν οδοντίατρο όσο και έναν ορθοδοντικό, για να μπορέσετε να αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

 

Ορθοδοντικός Dr. Δημήτριος Αθ. Μοίρας

Pin It