Σταυροί βάπτισης: τι συμβολίζουν

Ένα από τα σημαντικότερα και ακριβότερα δώρα που καλείται να κάνει ο νονός είναι ο βαπτιστικός σταυρός. Οι σταυροί βάπτισης έχουν μακραίωνη ιστορία και ουσιαστικά απαντούν ως δώρο προς το νεοφώτιστο από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Ο σταυρός έχει πολύ ισχυρό συμβολισμό και συνδέεται με τη βαθύτερη έννοια τόσο της θρησκείας και του μυστηρίου της βάπτισης όσο και με τη σχέση που συνδέει τον πνευματικό γονιό με το πνευματικό του παιδί.

Ο σταυρός στην προϊστορία και την αρχαιότητα

Ο σταυρός ως σύμβολο δεν εμφανίζεται πρώτη φορά με το χριστιανισμό και το μαρτυρικό θάνατο του Ιησού Χριστού. Είναι ένα αρχέγονο σύμβολο, το οποίο σύμφωνα με πολλούς ανθρωπολόγους και ψυχαναλυτές σχετίζεται με την προσπάθεια του ανθρώπου να παράξει φωτιά από δύο ξύλα. Σε σπηλιές και αρχαιολογικά μνημεία έχουν βρεθεί χαραγμένοι σταυροί, οι οποίοι μπορεί να δήλωναν πολλά πράγματα, όπως τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (νερό, φωτιά, αέρας και γη) ή τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Πάντως, ήδη από εκείνα τα χρόνια ο σταυρός φοριόταν ως κόσμημα και δήλωνε την ευγενή καταγωγή του ιδιοκτήτη του.

σταυροι βαπτισηςΧριστιανισμός

Το μαρτύριο του θανάτου στο σταυρό αποτελούσε μια γνωστή πρακτική στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και εικάζεται πως χιλιάδες άνθρωποι θανατώθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, ο σταυρός έγινε σύμβολο της σημαντικότερης και πλέον επιδραστικής θρησκείας παγκοσμίως, του Χριστιανισμού, λόγω του θανάτου σε αυτόν του Χριστού. Έτσι, ο σταυρός έχασε τον οποιοδήποτε άλλον συμβολισμό που μπορεί να είχε και έγινε σύμβολο πίστης, θυμίζοντας στους χριστιανούς τη θυσία του Θεού που πάνω στο σταυρό σήκωσε την αμαρτία όλου του κόσμου σώζοντάς τον.

Σταυροί βάπτισης

Το μυστήριο της βάπτισης είναι από τα πιο σημαντικά στη χριστιανική θρησκεία, αφού δηλώνει την ένταξη ενός ακόμη μέλους στους κόλπους της. Για αυτή την τόσο σπουδαία στιγμή στη ζωή του νεοφώτιστου έχει επιλεγεί ο πνευματικός γονιός, ο οποίος καθοδηγεί το νέο χριστιανό στην καινούρια του ζωή. Ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ο νονός κατείχε εξέχουσα θέση στην οικογένεια και πριν το μυστήριο προσέφερε σταυρό βάπτισης, τον οποίο έφτιαχνε συνήθως μόνος του από ξύλο, ώστε να θυμίζει το τίμιο ξύλο. Στην πορεία, οι σταυροί βάπτισης άρχισαν να δείχνουν το κύρος και την οικονομική ευπορία τόσο του νονού όσο και του νεοφώτιστου. Στην Αναγέννηση υπάρχουν πολλοί πίνακες που απεικονίζουν το νεοφώτιστο με χρυσό σταυρό, αφού η καθαρότητα του χρυσού συμβολίζει την καθαρότητα του νηπίου που βαπτίζεται.

Σήμερα, οι σταυροί βάπτισης εξακολουθούν να σχετίζονται με τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στο μυστήριο, ενώ θεωρούνται ένα δώρο μεγάλης αξίας που κάνει ο νονός στο πνευματικό του παιδί, για να το καλωσορίσει στην κοινότητα των Χριστιανών. Καθήκον του πνευματικού γονιού είναι να αποτελεί ηθικό πρότυπο για το παιδί και να του μάθει τι σημαίνει χριστιανική ζωή. Έτσι, ο σταυρός βάπτισης αποτελεί σύμβολο αυτής της νέας σχέσης που ξεκινά εκείνη τη μέρα και εκτείνεται οπωσδήποτε μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που φορούν τους βαπτιστικούς τους σταυρούς μέχρι τα βαθιά γεράματα, αφού τους νιώθουν ως μια προστασία που πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους.

Pin It