Περί ψυχοθεραπείας…

Η ζωή, έχει πει ο Πίτερ Ντάνιελς, δεν είναι πρόβα, αλλά η κάθε μέρα της είναι πρεμιέρα. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, το μόνο που έχει να κάνει ο κάθε άνθρωπος, είναι να προχωρά τοποθετώντας απλώς το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Πολλές φορές αυτή η κίνηση φαντάζει ακατόρθωτη και δύσκολη και είναι εκείνες ακριβώς οι στιγμές που ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι η απαραίτητη κινητήριος δύναμη.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και τα τελευταία χρόνια διατηρεί το ιδιωτικό του γραφείο στην Αθήνα. Έχει πολυετή εμπειρία, αλλά κυρίως μια βαθειά αγάπη για το λειτούργημα που υπηρετεί. Στράφηκε σε αυτό από καθαρά βιωματικούς λόγους, χάρη στο άγχος που τον ταλαιπωρούσε χρόνια, και έμαθε χάρη σε αυτό να μην αντιμετωπίζει τους πάσχοντες ως ψυχικά «ασθενείς». Η διαχείριση άγχους του ήταν επίπονη, αλλά τον οδήγησε στο να γνωρίσει καλύτερα την ανθρώπινη ψυχή.

Τα τελευταία 9 χρόνια, εξειδικεύεται στο life coaching, στην καθοδήγηση δηλαδή των θεραπευόμενών του για την επίτευξη των στόχων τους. Το life coaching ξεκίνησε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ψυχοθεραπευτές και ψυχολόγοι ήρθαν τότε αντιμέτωποι με μια νέα κατηγορία θεραπευόμενων- μια κατηγορία απαρτιζόμενη από ανθρώπους υγιείς, χωρίς ψυχικές διαταραχές, που όμως είχαν ανάγκη καθοδήγησης, υποστήριξης και κινητοποίησης για να «κυνηγήσουν» τους στόχους τους. Άνθρωποι που έψαχναν κάποιον να τους βοηθήσει με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο να ανακαλύψουν τί πραγματικά θέλουν, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Έτσι γεννήθηκε το life coaching κα απευθύνεται σε ανθρώπους που αποσκοπούν στην επίτευξη τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών στόχων της καθημερινής ζωής.

Οι εσωτερικοί στόχοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Αυτογνωσία: απόκτηση γνώσης γύρω από τα στοιχεία που σχετίζονται με την προσωπικότητα του καθενός
  • Ψυχική ολοκλήρωση: ολοκλήρωση της προσωπικότητας σημαίνει ουσιαστικά τη λύση των εσωτερικών ψυχικών συγκρούσεων απέναντι σε μια κατάσταση με ταυτόχρονη διατήρηση των απόψεων γύρω από αυτήν
  • Ψυχική ωρίμανση: να αναγνωρίζει κάποιος τη δύναμή του και να παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, χωρίς να περιμένει από όλους τους γύρω του να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Ο άνθρωπος που ωριμάζει ψυχικά συνειδητοποιεί πως ό,τι τον αφορά περνά από το χέρι του
  • Αντιμετώπιση προβληματικών ψυχολογικών παραγόντων πχ αναβλητικότητα, τάση για αδράνεια, αδυναμία δήλωσης «όχι» στους άλλους, έντονη τάση για ανάπτυξη ενοχών κλπ
  • Ανάπτυξη ή βελτίωση της ικανότητας για ψυχική γαλήνη και ευχαρίστηση
  • Πνευματική εξέλιξη: η πνευματική εξέλιξη έχει να κάνει με αληθινή ελευθερία, δηλαδή αδιατάρακτη ψυχική γαλήνη και ευδαιμονία ανεξαρτήτως περιστάσεων. Πρόκειται για την πραγματική αγάπη και του εαυτού μας άνευ οποιουδήποτε άλλου όρου.

Capture   Το life coaching διαφέρει από την ψυχοθεραπεία παρά το γεγονός ότι εστιάζουν και οι δύο στην ψυχή του ανθρώπου. Είναι αλήθεια ότι έχουν κοινά σημεία, αναφορικά με τις γνώσεις, την πείρα και τις τεχνικές που απαιτεί και χρησιμοποιεί η κάθε μια. Η βασική τους διαφορά, όμως, είναι ότι στην ψυχοθεραπεία ο στόχος για τον οποίο δουλεύουν μαζί ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος είναι πιο ασαφής και ακαθόριστος, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η οποιαδήποτε μορφή καθοδήγησης. Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να εντοπιστούν στην ψυχή του θεραπευόμενου εκείνες οι πεποιθήσεις που του προκαλούν την όποια διαταραχή αντιμετωπίζει πχ ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή τις κρίσεις πανικού που βιώνει και να αντικατασταθούν με άλλες που δεν προκαλούν αρνητικά ή στρεσογόνα αισθήματα.

Pin It