Περί φροντίδας της ψυχής…

Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ιστορίες, φόβους, όρια, δισταγμούς, σχήματα, εικόνες, αντιλήψεις, αναπαραστάσεις, μυστικά, τραύματα, πόνο και θυμό, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν αποκαλύπτει σε κανέναν. Τα κρατάει βαθιά κρυμμένα, πολλές φορές ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό. Συναισθήματα, μάχες και παραιτήσεις, που για να τα αντιμετωπίσει και να τα «αποβάλλει» χρειάζεται την πολύτιμη βοήθεια ενός ειδικού. Οι ψυχοθεραπευτές είναι οι άνθρωποι που όλο και συχνότερα επισκέπτεται ο κόσμος τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα, τα χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που κάτω από το βάρος των ευθυνών και της ανασφάλειας αναζητούν αυτή τη χείρα βοηθείας στο γραφείο του ειδικού.

Ψυχιατρος-ΨυχοθεραπευτηςΗ ψυχοθεραπεία ως κλάδος της ψυχιατρικής γεννήθηκε το 1879. Πατέρας της ήταν ο Wilhelm Wundt, ο οποίος άνοιξε την πρώτη ψυχολογική κλινική. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία ενός θεραπευομένου (ατομική) ή μιας ομάδας θεραπευομένων (ομαδική) με τον ψυχοθεραπευτή-ψυχίατρο με στόχο αφενός την εξέλιξη, την ωρίμαση και την ολοκλήρωση της ψυχής και αφετέρου την αντιμετώπιση και την αλλαγή των πεποιθήσεων που κρύβονται πίσω από τις διαταραχές. Η επικοινωνία ανάμεσα τους δεν εξαντλείται και δεν περιορίζεται στο να πει απλώς ο πάσχων το πρόβλημά του και να πάρει παρηγοριά ή να ακούσει «μια δεύτερη γνώμη» όπως θα την έλεγε και κάποιος φίλος. Αυτή άλλωστε είναι και η διαφορά της επιστημονικής προσέγγισης από την απλή ψυχική ανακούφιση που προσφέρει ένας «δικός μας άνθρωπος». Η ψυχοθεραπεία φτάνει στη ρίζα του προβλήματος και στα πιο βαθιά επίπεδα αιτιολογίας των ψυχικών συμπτωμάτων.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι κλάδος της ψυχοθεραπείας και βασίζεται στην αντίληψη ότι για κάθε δυσφορία δεν ευθύνεται ένα γεγονός αυτό καθ’ εαυτό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτό. Ο τρόπος αυτός καθορίζεται και επηρεάζεται από τις πεποιθήσεις και από τις σκέψεις που κάνει γύρω από αυτό αλλά και για τον εαυτό του, τις οποίες και πιστεύει σαν να είναι η αλήθεια. Ο ψυχοθεραπευτής που ακολουθεί τη γνωσιακή προσέγγιση καθοδηγεί και βοηθά το θεραπευόμενο να εντοπίσει αυτές τις υποσυνείδητες πεποιθήσεις, να τις θέσει υπό εξέταση αν όντως είναι αλήθεια και να τις αντισταθμίσει -αν δεν είναι- με άλλες πιο ευχάριστες υποθέσεις ή απόψεις. Όταν αυτές οι αρχικές απόψεις και αρνητικές πεποιθήσεις αντισταθμιστούν, η επίδραση τους στον ψυχισμό του ατόμου εξουδετερώνεται και αποκαθίσταται η ψυχική γαλήνη και ευφορία.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι μια ευρέως διαδεδομένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία έχει δοκιμαστεί και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στην πράξη μέσα από πολλές σχετικές μελέτες. Κρίνεται δε η πλέον κατάλληλη συγκριτικά με τις άλλες εναλλακτικές, όπως η ψυχανάλυση και η χορήγηση ψυχοφαρμάκων, καθώς ξεριζώνει την πραγματική και βαθύτερη ρίζα του προβλήματος. Η φύση της και ο τρόπος που «χτυπά» τις ψυχικές διαταραχές στη ρίζα τους την καθιστά την πλέον κατάλληλη για τις κρίσεις πανικού, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τη νευρική ανορεξία και την αντιμετώπιση άγχους κλπ. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με τη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, η οποία βασίζεται στη σταδιακή έκθεση του πάσχοντος στο ερέθισμα ή την κατάσταση που του προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, μέχρι τελικά να εξαλειφθεί η αρνητική συναισθηματική αντίδραση.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Η ψυχιατρική και η ψυχολογία μπήκαν στη ζωή του χάρη στη χίμαιρα που ονομάζεται διαχείριση άγχους, που αντιμετώπισε και νίκησε σε μικρή ηλικία. Σήμερα, οι πολυετείς σπουδές του, η επιτυχημένη πορεία του και η αγάπη του για τους πάσχοντες αποτελούν τις καλύτερες συστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχει εξειδικευτεί στο life coaching, την καθοδήγηση δηλαδή των πελατών του για να πετύχουν εσωτερικούς και εξωτερικούς στόχους της καθημερινής ζωής.

 

Πηγή: Truepsychotherapy.gr

Pin It