Παπαγάλο έχετε, τον περιποιείστε όμως;

Οι παπαγάλοι είναι πολύ διαφορετικοί ως κατοικίδια ζώα. Σε αντίθεση με τα σκυλιά και τις γάτες, οι παπαγάλοι δεν χρειάζεται κομμωτήρια και θεραπείες σπα, ένα κόψιμο των νυχιών στα πόδια και ένα μποτέ ράμφους αρκεί για να παραμείνει το πτηνό σας σε τέλεια φόρμα και εμφάνιση.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές, η μία – δυο περιποιήσεις, είναι εύκολες να γίνουν. Ένας ιδιοκτήτης παπαγάλου χρειαζεται περισσότερη εκπαίδευση από τον ίδιο τον παπαγάλο και αυτό μπορεί να γίνει από έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο. Ουσιαστικά το ζήτημα είναι να μην προκληθούν τραυματισμοί.

pet shop

Η περιποίηση του ράμφους

Πολλές φορές, τα πτηνά έχουν ένα άνω ή κάτω ράμφος επιπλέον, κάτι που μπορεί να συμβεί από τραυματισμό ή εντελώς τυχαία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είστε προσεκτικοί ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να μεταδωθούν ασθένειες όπως ακάρεα ή μυκητιασικές λοιμώξεις.

Η περιποίηση των νυχιών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε στην κοπή νύχια παπαγάλο σας είναι το επιθυμητό μήκος που πρέπει να έχουν τα νύχια. Για τη διαδικασία αυτή, θα χρειαστείτε ένα εργαλείο ακινητοποίησης του πτυνού, ένα εργαλείο κοπής νυχιών και μια στυπτική. Εργαλεία τέτοιου είδους μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ένα pet shop ή κάποιο online pet shop.

Ποτέ μην επιχειρήσετε να κόψετε τα νύχια αν δεν είστε σίγουροι ότι ξέρετε τι κάνετε, ότι έχετε δει να το κάνει κάποιος επαγγελματίας πριν από σας. Η συσκευή κοπής θα πρέπει να είναι κατάλληλη για το μέγεθος του παπαγάλου σας. Για μικρότερα, οι νυχοκόπτες που χρησιμοποιούμε αρκούν αλλά για μεγαλύτερους παπαγάλους ίσως πρέπει να ψάξουμε για έναν μεγαλύτερο νυχοκόπτη. Ρωτήστε κάποιον ειδικό σε κάποιο κατάστημα pet shop η τον κτηνίατρο σας.

Αν σε κάθε περίπτωση να σας προκαλέσει απώλεια νυχιού ή αιμορραγία στον παπαγάλο σας να είναι έτοιμοι με την στυπτική σκόνη, αλλά να είστε προσεκτικοί, γιατί αυτό είναι πολύ οδυνηρό όταν εφαρμόζεται σε μια ανοιχτή πληγή. Οπωσδήποτε θα πρέπει να περιορίσετε την κίνηση του παπαγάλου για να μην κάνει κακό στον εαυτό του από την φρενήρη κίνηση.

Γιατί είναι σημαντικό να κόψουμε τα νύχια του παπαγάλου από τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Τα μακριά νύχια μπορεί να πιαστούν στα χαλιά, στις μοκέτες, τα τα παιχνίδια και τα σίδερα του κλουβιού και μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια τραυματισμό στο ζώο.

Κούρεμα

Ένα καλό κούρεμα του παπαγάλου μπορεί να αποτρέψει έναν σοβαρό τραυματισμό. Σε μια προσπάθεια να πετάξει όπως παίζεται μαζί του μπορεί να πέσει σε κάποιο αντικείμενο και να χτυπήσει αν η όραση του δεν είναι επαρκής. Επίσης, οι παπαγάλοι είναι επιρρεπείς σε σοβαρούς τραυματισμούς στις πτέρυγες, τα πόδια, και το κεφάλι γιατί τα οστά τους είναι κενά. Έτσι μπορούν να σπάσουν οστά με ένα απλό χτύπημα. Μπορείτε λοιπόν να επισκεφθείτε  κάποιο πετ σοπ και να περιποιηθείτε το πτηνό σας.

Από την άλλη πλευρά το κούρεμα προσθέτει ομορφιά στον παπαγάλο αλλά μόνο από τη δική μας οπτική γωνία. Σίγουρα είναι ένα ζώο έξω από το φυσικό του περιβάλλον που έχει μεν το ένστικτο αλλά δεν ψάχνει για τροφή, προστασία και ταίρι. Αυτά του τα παρέχουμε εμείς με στόχο να μην να περιπλανηθεί και να πετάξει μακριά έτσι απλά θα σας!

Στην σίτιση του παπαγάλου, θα πρέπει να κάνει μια συνολική αξιολόγηση της διατροφής του παπαγάλου και να μην παρασύρεστε από τις παλιές πρακτικές που λέγανε ότι οι σπόροι . Είναι η καλύτερη δίαιτα παπαγάλος σας θα μπορούσε ποτέ να έχει. Μπορείτε να ψάξετε σε κάποιο pet shop και να βρείτε τα πάντα σχετικά με τη διατροφή του πτηνού σας.

Οι παπαγάλοι όπως και οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αυστηρή σε λιπαρά, ειδικά από τη στιγμή που το ζώο δεν βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον, πολλά φρούτα και πολλά λαχανικά για καλή υγεία και προστασία από ασθένειες.

Μερικά παραδείγματα είναι τα ωμά κρεμμύδια, guacamole, σοκολάτα ή οποιαδήποτε γαλακτοκομικά προϊόντα, αβοκάντο και άλλα.

ΠΗΓΗ: pet4u.gr

Pin It