Τι πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε την ορθοδοντική θεραπεία

Αποφασίσατε να επισκεφθείτε κάποιον ορθοδοντικό, για να πετύχετε το λαμπερό και όμορφο χαμόγελο που πάντα ζηλεύατε στους άλλους; Συγχαρητήρια! Με αυτό το βήμα όχι μόνο θα απογειώσετε την αισθητική του προσώπου σας κατά πολύ αλλά ταυτόχρονα θα δώσετε την ευκαιρία στη στοματική σας υγεία να διατηρηθεί σε άριστα επίπεδα και στα δόντια σας να παραμείνουν υγιή για πολλά χρόνια ακόμη. Το δύσκολο ήταν να πάρετε την απόφαση, αφού στο μυαλό σας η ορθοδοντική θεραπεία ήταν συνδεδεμένη με πόνο, δυσφορία, αντιαισθητικό χαμόγελο και πολλά έξοδα. Ευτυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να σας εμποδίσει. Ο πόνος και η δυσφορία της ορθοδοντικής θεραπείας κινούνται σε ανεπαίσθητα επίπεδα, ενώ πλέον με τους κινητούς μηχανισμούς, τους οποίους μπορείτε να φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και τα διάφανα σιδεράκια, που είναι κυριολεκτικά αόρατα, τίποτα δεν μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση και να σας θυμίσει τα εφηβικά σας χρόνια. Επιπλέον, οι τιμές στους περισσότερους ορθοδοντικούς έχουν πέσει αισθητά, ενώ προσφέρονται και πακέτα με έκπτωση αλλά και η δυνατότητα για άτοκες δόσεις που αποπληρώνονται σε βάθος διετίας.

ομορφο χαμόγελο ορθοδοντικος

Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σηκώσετε το τηλέφωνο και να κλείσετε το ραντεβού σας με τον ορθοδοντικό σας. Εκείνος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες μπορεί να προηγούνται της πρώτης σας συνάντησης, αν δεν θέλετε να χάσετε χρόνο, ή να σας δοθούν στο πρώτο ραντεβού. Στο πρώτο ραντεβού, ο ορθοδοντικός θα εκτιμήσει τη στοματική σας κοιλότητα, το εύρος του όποιου προβλήματος και θα σας κάνει προτάσεις θεραπείας, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πριν εφαρμοστεί η οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία, πρέπει να γίνουν ορισμένες κινήσεις που θα εγγυηθούν τη σωστή εφαρμογή και διαφύλαξη του αποτελέσματος, καθώς και την απουσία οποιασδήποτε πιθανής βλάβης μπορεί να επέλθει στα δόντια σας.

Το πρώτο βήμα είναι μία πανοραμική ακτινογραφία, η οποία θα δείξει στον ορθοδοντικό σας όλες τις σκελετικές και οδοντικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει ορθή σύγκλειση. Αν έχετε κάνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) σε κάποιο δόντι, απαιτείται και τοπική ακτινογραφία, ώστε να διαπιστωθεί αν η ρίζα του δοντιού είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να μετακινηθεί κατά την ορθοδοντική θεραπεία.

Παράλληλα, θα χρειαστεί και η συνδρομή γενικού οδοντιάτρου, αφού η μετακίνηση των δοντιών σημαίνει μεγαλύτερη αιμάτωση στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόβλημα, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, να πολλαπλασιαστεί αν δεν έχει θεραπευθεί πλήρως. Έτσι, όλοι οι ορθοδοντικοί θα σας παραπέμψουν σε κάποιο γενικό οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο, ο οποίος θα σας κάνει τα σφραγίσματα που χρειάζονται, ώστε να αφαιρέσει την τερηδόνα, αλλά και καθαρισμό καθώς και εκτεταμένη θεραπεία των ούλων, ώστε αυτά να είναι υγιή, για να υποστηρίξουν την πίεση που θα δεχτούν κατά την ορθοδοντική θεραπεία.

Αν έχετε και γενικότερα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα, ο ορθοδοντικός σας θα σας παραπέμψει και στον εξειδικευμένο γιατρό για αυτές τις παθήσεις, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αντένδειξης και να μπορέσει η ορθοδοντική θεραπεία να προσχωρήσει χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Συντάκτης Dr. Δημήτριος Αθ. Μοίρας

Pin It