Οι συναγερμοί και τα συστήματα τους

Οι συναγερμοί είναι συχνά η μόνη λύση αν θέλουμε να προστατεύσουμε το σπίτι ή την επιχείρησή μας από διαρρήξεις. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει πλέον δυνατή τη σύνδεση όλων των σημείων του ακινήτου με ένα κεντρικό σύστημα που αντιλαμβάνεται τις παραβιάσεις. Αυτό όχι μόνο χτυπάει αλλά ειδοποιεί και το τηλεφωνικό κέντρο. Έτσι ώστε να ειδοποιηθεί έγκαιρα τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και η αστυνομία. Η αξιοπιστία των συστημάτων συναγερμού είναι το παν για να μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Γι’ αυτό το λόγο  η εγκατάσταση συναγερμού πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους τεχνικούς. Με σκοπό να συνδέσουν και να λειτουργήσουν τα μέρη του συναγερμού σωστά.

Συναγερμοί και η κεντρική μονάδα

Η κεντρική μονάδα, δηλαδή ο πίνακας του συναγερμού, είναι η καρδιά του συστήματος. Σε αυτήν συνδέονται όλα τα μέρη του συναγερμού, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα. Δηλαδή να χτυπήσει η σειρήνα και να σταλεί το σήμα στο τηλεφωνικό κέντρο. Η κεντρική μονάδα αποτελείται από το πληκτρολόγιο, το εξωτερικό κουτί, το μετασχηματιστή και μια μπαταρία για εφεδρική παροχή ρεύματος. Είναι πολύ σημαντικό η τροφοδοσία της κεντρικής μονάδας να γίνεται από ανεξάρτητη γραμμή παροχής ώστε να μην υπερφορτώνεται αυτή από άλλες καταναλώσεις και να υπάρχει κίνδυνος πτώσης του ρεύματος.

Elasat.gr - Συστήματα Ασφαλείας - Συναγερμοί - Κεντρική Μονάδα Sigma

Συναγερμοί και το κέντρο λήψης σημάτων

Ο πίνακας ελέγχου πρέπει να είναι συνδεδεμένος με ειδικό κωδικοποιητή. Εκείνος θα μεταφέρει το σήμα ενεργοποίησης του συναγερμού στο τηλεφωνικό κέντρο λήψης σημάτων. Οι σύγχρονοι συναγερμοί σπιτιού και άλλων ακινήτων επιτρέπουν την ανίχνευση και αποστολή πολλών τύπων σημάτων. Όπως για παράδειγμα την πυρκαγιά ή την πλημμύρα εκτός από διάρρηξη. Η σύνδεση πάντως του συναγερμού με συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο εγγυάται τη λειτουργία του συστήματος όχι μόνο αποτρεπτικά απέναντι στον επίδοξο διαρρήκτη αλλά και κατασταλτικά με την άμεση ειδοποίηση της αστυνομίας.

 

Συναγερμοί και οι αισθητήρες

Οι αισθητήρες αποτελούν τις εισόδους του συστήματος συναγερμού αφού ανιχνεύουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση και ενεργοποιούν τη σειρήνα. Οι αισθητήρες μπορεί να είναι μαγνητικές επαφές ή ραντάρ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων που αντιλαμβάνονται την κίνηση και την εισβολή κάποιου ανεπιθύμητου μέσα στο ακίνητο.

 Elasat.gr - Συστήματα Ασφαλείας - Συναγερμοί - Ραντάρ Sigma

Συναγερμοί και η σειρήνα

Η σειρήνα συνδέεται με τις εισόδους του συστήματος συναγερμού. Έτσι ώστε ραντάρ, μαγνητικές επαφές και σειρήνες να βρίσκονται σε άμεση επαφή και συνεργασία. Η εσωτερική σειρήνα έχει ως στόχο να τρομάξει με την ένταση του ήχου της τον κλέφτη που έχει εισέλθει στο εσωτερικού του ακινήτου. Αλλά και να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες και τους γείτονες για την παραβίαση. Η εξωτερική σειρήνα επιτελεί την πιο σημαντική λειτουργία αφού δρα τόσο αποτρεπτικά όσο και κατασταλτικά. Ο σκοπός είναι να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν οι κλέφτες. Οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να την καταστρέψουν ρίχνοντάς την στο νερό όπως συμβαίνει τελευταία σε συστήματα συναγερμού που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Αφενός βρίσκεται σε περίοπτη θέση ώστε να γίνεται αντιληπτή από τους διαρρήκτες. Αφετέρου ειδοποιεί τους περιοίκους και την αστυνομία σε περίπτωση διάρρηξης.

Pin It