Οι δυο ισχυροί αντίπαλοι Ηλεκτρονικό τσιγάρο vs Συμβατικό τσιγάρο: 1-0

Το κάπνισμα αποτελεί έναν βλαβερό εθισμό, με σοβαρές επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της υγείας του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει στοχευμένη και συστηματική προσπάθεια για τη διακοπή του, με στόχο να ανατραπούν και να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειές του. Στη μάχη εναντίον του καπνού υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα αυτοκόλλητα και οι καραμέλες νικοτίνης κλπ. Σκοπός είναι να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από το τσιγάρο σε παγκόσμιο επίπεδο, που είναι αναπάντεχα αυξημένος. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Από τις προαναφερθείσες εναλλακτικές και υποστηρικτικές βοήθειες εναντίον του συμβατικού τσιγάρου, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εμφανίζουν σε έρευνες τα καλύτερα ποσοστά «επιτυχίας». Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα ιταλών επιστημόνων, έχουν εμφανίσει αποτελεσματικότητα έως και 50% σε βάθος χρόνου 6-9 μηνών -τους κρίσιμους δηλαδή  μήνες του στερητικού συνδρόμου από τη βασική εθιστική ουσία του καπνίσματος, τη νικοτίνη.

Γιατί, όμως, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα ασφαλές τσιγάρο στη μάχη για την απεξάρτηση από το συμβατικό τσιγάρο του καπνού; Τί του λείπει και δεν είναι θανατηφόρο αλλά αντίθετα σωτήριο για τον ατμιστή; Ή ας αντιστρέψουμε το ερώτημα. Τί κάνει ένα τσιγάρο καπνού τόσο θανατηφόρο; Τί κρύβεται πίσω από το σκούρο καπνό του, που απουσιάζει από το μυρωδάτο ατμό του ηλεκτρονικού;

ηλεκτρονικο τσιγαρο alterskome.gr

Ας δούμε κάποιες από τις ουσίες που εισπνέετε όταν ανάβετε το τσιγάρο, μόνο και μόνο για να πατάτε πιο συνειδητοποιημένα το power του ατμοποιητή.

  • Ασετόν: πρόκειται για μια χημική ουσία που αποτελεί ενεργό συστατικό του υγρού αφαίρεσης βερνικιού νυχιών.
  • Αμμωνία: είναι μια καυστική ουσία που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα και στα οικιακά καθαριστικά. Στο συμβατικό τσιγάρο καπνού χρησιμοποιείται με στόχο να βελτιώσει τη γεύση, ενώ παράλληλα κάνει τον καπνιστή να απορροφά περισσότερη ποσότητα νικοτίνης, αυξάνοντας ως αποτέλεσμα το βαθμό του εθισμού.
  • Αρσενικό: προκαλεί ερεθισμό και αίσθηση καψίματος στα χείλη ενώ είναι υπεύθυνο και για τη δυσάρεστη αναπνοή που αφήνει πίσω του το τσιγάρο.
  • Βενζοπυρένιο: μια από τις ισχυρότερες καρκινογόνες χημικές ουσίες στον κόσμο, που εντοπίζεται στον καπνό των τσιγάρων.
  • Βουτάνιο: Ένα βασικό συστατικό της βενζίνης, εξαιρετικά εύφλεκτο.
  • Διοξείδιο του άνθρακα: το άχρωμο και άοσμο αέριο που «τρώει» το οξυγόνο από το ανθρώπινο σώμα.
  • Κάδμιο: η χημική ουσία που εντοπίζεται στις μπαταρίες και στις λαδομπογιές ευθύνεται για σοβαρές ζημιές στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, ενώ παραμένει στο σώμα για πάνω από δέκα χρόνια.
  • Υδροκυάνιο: είναι ένα άχρωμο και δηλητηριώδες αέριο, που σε βραχυπρόθεσμη έκθεση προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες και εμετό.
  • Μόλυβδος: είναι ένα βαρύ μέταλλο που εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και προκαλεί ζημιές στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα. Ο μόλυβδος απορροφάται πολύ εύκολα από το ανθρώπινο σώμα κατά την ηλικιακή περίοδο της ανάπτυξης, οπότε τα παιδιά είναι σαφώς πιο ευπαθή σε αυτόν..

Οι προαναφερθείσες ουσίες δεν έχουν ανιχνευθεί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, γεγονός που τα καθιστά έναν υγιεινό τρόπο διακοπής του καπνίσματος και απαλλαγής από αυτές. Αποφασίστε να σωθείτε από τις συνήθεις επιπτώσεις του καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου: άνοια, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα, πολλαπλή σκλήρυνση, νευροπαθητικό άλγος, καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, οπτική νευροπάθεια, τύφλωση, καρκίνο του πεπτικού σωλήνα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα, νόσος του Crohn,  σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια, καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, επιθετικό καρκίνο προστάτη, στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κλπ. με τον πιο ισχυρό συνοδοιπόρο. Ανάψτε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ατμίστε και αλλάξτε τη ζωή σας.

Pin It