Ξενοδοχειακός κλάδος

hotel«Πυλώνας» του ελληνικού τουρισμού κρίνεται ο ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι χρονιά ανόδου για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, σε συνέχεια της ιδιαίτερα σημαντικής αύξησης το 2014. Ειδικότερα, η τουριστική κίνηση κατέγραψε αύξηση της τάξης του 15% το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ περαιτέρω αύξηση κατά 3% προβλέπεται για το 2015.

Σύμφωνα με μελέτη της ICAP Group για τον Τουρισμό, οι προοπτικές εξέλιξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη χώρα διαγράφονται ευνοϊκές, τη στιγμή που οι περισσότεροι κλάδοι έχουν πληγεί από τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση. «Η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία είναι σημαντική, καθώς το συνολικό μέγεθος της αγοράς των ξενοδοχείων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων εκτιμάται σε 2,9 δισ. Ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, το ξενοδοχειακό δυναμικό της Ελλάδας αυξήθηκε κατά περίπου 1.000 μονάδες, ενώ μόνον για την περίοδο 2009-2012 ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών αυξήθηκε κατά 39.000 περίπου.

Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βάση τον αριθμό αφίξεων με τους αλλοδαπούς τουρίστες να αποτελούν τον κύριο «πελάτη» για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς πάνω από το 70% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα διάφορα ξενοδοχειακά καταλύματα πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 επισκέφθηκαν τη χώρα 15,5 εκατ. τουρίστες και πραγματοποιήθηκαν 63 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Όμως, μεγάλος λόγος γίνεται σχετικά και με το επίπεδο της ποιότητας ειδικά των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών,  που  είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και στο μέλλον. Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι γεγονός ότι από το 2004 και μετά, η ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας μας αναβαθμίστηκε σημαντικά, καθώς μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια ανακαινίσθηκε, ενώ νέες μονάδες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα, αυτό έχει πώς ξενοδοχειακές μονάδες που στεγάζονται στα νότια προάστια όπως ξενοδοχεία Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης να αυξήσουν ενεργώς τις υπηρεσίες τους παρέχοντας συνεδριακές αίθουσες δεξιώσεων με δεξιώσεις γάμων, βάπτισης ή επαγγελματικές.

Ευκαιρίες για τον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μπορούν να αποτελέσουν επίσης η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, των διαφόρων εναλλακτικών μορφών τουρισμού

  • ιατρικός
  • ιαματικός
  • χειμερινός
  • κοινωνικός τουρισμός

καθώς και η θεσμοθέτηση του fast track στις τουριστικές επενδύσεις και η  θετική εικόνα για την Ελλάδα σε όλες σχεδόν τις τουριστικές αγορές.

Τέλος, τα δυνατά σημεία του κλάδου είναι η υψηλή θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών προορισμών σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών παρότι απειλείται από το δυσμενές οικονομικό κλίμα εξ’ αιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Pin It