Μόνωση σε χρώμα … πράσινο

Αναζητάς λίγο πράσινο χρώμα, μέσα στο μουντό γκρίζο μιας πόλης που δεν αναπνέει; Σήκωσε το κεφάλι ψηλά, στις πράσινες ταράτσες. Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν τη νέα μόδα στην αρχιτεκτονική κτηρίων και καλύπτουν την απαιτητική ανάγκη για μονώσεις ταρατσών τελευταίας τεχνολογίας. Design + πράσινο + εξοικονόμηση ενέργειας + καλύτερη ποιότητα ζωής. 4 σε 1!

Η πιο προχωρημένη χώρα στον κόσμο στο θέμα της φύτευσης στις ταράτσες είναι η Γερμανία, που δίνει και μεγάλα οικονομικά κίνητρα για να γίνουν πράσινες οι στέγες των κτηρίων. Η Ιαπωνία ψήφισε πρόσφατα νόμο και πλέον θα είναι υποχρεωτικό το φύτεμα των ταρατσών, ενώ στη Σκανδιναβία τα πανεπιστήμια ψάχνουν με πειραματικές καλλιέργειες τα πιο κατάλληλα είδη φυτών σε διάφορες συνθήκες (σκιά, έλλειψη νερού κλπ.) και οι τοπικές κοινότητες ενισχύουν τους ιδιοκτήτες σε κάποιο ποσοστό για την ίδια δουλειά. Στη Νορβηγία, μάλιστα, υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη φυτεμένη στέγη στον κόσμο, με έκταση 26 στρεμμάτων!

μονωσεις ταρατσών monoiso.gr

Τα πλεονεκτήματα από την επιλογή να «σπείρετε» την ταράτσα σας είναι πολλά, τόσα που πραγματικά απορούμε γιατί και στην Ελλάδα, τη χώρα του φωτός, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει τις πράσινες ταράτσες. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός κτηρίου με φυτεμένη στέγη μπορεί το καλοκαίρι να είναι από 3 έως και 10 βαθμούς χαμηλότερη. Σε υδροπονικές δε φυτεύσεις, έχετε εξασφαλίσει μια υπέροχη δροσιά, κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω της εξάτμισης. Επιπρόσθετα, το χειμώνα ακτινοβολείται λιγότερη θερμότητα από το εσωτερικό του κτηρίου προς τα έξω. Ένα σημαντικό, επίσης, πλεονέκτημα είναι ότι η μόνωση της στέγης, που βρίσκεται κάτω από την «πράσινη» επιφάνεια, προστατεύεται καλύτερα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του αέρα, καθότι δεν είναι τόσο άμεσα εκτεθειμένη σε αυτές. Τέλος, εκτός από την ηχομόνωση που επιτυγχάνετε, φιλτράρονται και συγκρατούνται και οι επιβλαβείς ουσίες από τον αέρα, ενώ οι ένοικοι, αν κάθονται στη φυτεμένη ταράτσα, βρίσκονται σε ένα περιβάλλον πλουσιότερο σε οξυγόνο.

Αναφορικά τώρα με την περιβαλλοντολογική αξία ενός φυτεμένου δώματος, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολυεπίπεδη και αξιοσημείωτη. Αρχικά, γίνεται εκμετάλλευση του νερού της βροχής για το πότισμα -δεν επιβαρύνεστε λοιπόν σε σημαντικό ποσό εσείς, ενώ σε περίπτωση νεροποντής, ένα μέρος του νερού απορροφάται και ταυτόχρονα επιβραδύνεται η απορροή του και οι δρόμοι πλημμυρίζουν λιγότερο. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί το νερό φτάνει από τα διάφορα κτήρια στο δρόμο με μια διαφορά φάσης. Με την κατασκευή τέλος «ουράνιων» κήπων δημιουργούμε ένα φυσικό καταφύγιο για την τοπική χλωρίδα και πανίδα -κάτι που φυσικά αυξάνει και την εμπορική αξία του ακινήτου. Πλέον δε θα πρόκειται για ένα ακίνητο, αλλά για ένα παράδεισο επί γης.

Η ανθεκτική και ποιοτική στεγάνωση είναι νευραλγικό σημείο για την επιτυχία ενός φυτεμένου δώματος. Οι αντιριζικές στεγανωτικές μεμβράνες είναι η πιο κατάλληλη επιλογή, γιατί αποτελούνται από τροποποιημένη άσφαλτο, φέρουν ως εσωτερικό οπλισμό πολυεστερικό ύφασμα υψηλών μηχανικών αντοχών και έχουν άνω και κάτω επικάλυψη φιλμ πολυαιθυλενίου. Επίσης, εμπεριέχουν στη μάζα τους ειδικό αντιριζικό πρόσθετο για προστασία από τη διάτρηση των ριζικών συστημάτων. Είναι οι πιο ιδανικές για τη στεγάνωση ενός φυτεμένου δώματος, γιατί είναι εύκαμπτες και παραλαμβάνουν πολύ εύκολα τις ιδιομορφίες του υποστρώματος (συγκριτικά με τις πολυμερείς μεμβράνες που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό). Τέλος, έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στις ενώσεις τους γιατί τήκονται στα άκρα τους και γίνονται ένα σώμα, πράγμα που εγγυάται τη στεγανότητα όλης της επιφάνειας.

Πηγή: monoiso.gr

Pin It