Μπορούν τα ακρυλικά νύχια να βλάψουν τα φυσικά νύχια;

Τα βερνίκια νυχιών είναι ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντα μακιγιάζ για τις περισσότερες γυναίκες, αφού έχουν πολύ μονιμότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τα προϊόντα μακιγιάζ ματιών ή χειλιών. Ο στόχος του μονιμότερου αποτελέσματος, μάλιστα, που δεν χαλάει και μπορεί να παραμείνει στο νύχι ακόμα και για βδομάδες και υπό αντίξοες συνθήκες, οδηγεί πολλές γυναίκες να μη βάφουν τα νύχια τους με τα κλασικά βερνίκια νυχιών, αλλά να επιλέγουν μόνιμα βερνίκια ή ακόμα και τεχνητά ακρυλικά νύχια. Το ερώτημα που ανακύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι αν τα ακρυλικά νύχια μπορούν να βλάψουν την υγεία των φυσικών νυχιών.

ακρυλικά νύχια

Εκ πρώτης όψεως η απάντηση είναι όχι. Τα ακρυλικά νύχια, όταν χτίζονται σε καταρτισμένα κέντρα ομορφιάς από έμπειρες τεχνίτριες και με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, έχουν σχεδιαστεί να αφήνουν το νύχι να αναπνέει και να μην εμποδίζουν τη φυσική του λειτουργία. Για να σιγουρευτείτε ότι αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται, πρέπει να εμπιστεύεστε μόνο πιστοποιημένα κέντρα ομορφιάς, τα οποία αποστειρώνουν όλα τα εργαλεία τους, χρησιμοποιούν λίμες νυχιών μίας χρήσης και στα οποία τα χέρια τόσο των πελατών όσο και των τεχνιτριών πλένονται με αντισηπτικό σαπούνι πριν από τη διαδικασία.

Ωστόσο, ακόμα και αν τηρηθούν όλοι οι παραπάνω κανόνες υγιεινής, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει δοθεί προσοχή. Καταρχάς, αν το τεχνητό νύχι τρανταχτεί ή χτυπηθεί, μπορεί να αποκολληθεί ελαφρά από το φυσικό νύχι και να δημιουργηθεί εκεί ένα κενό. Στο κενό αυτό, του οποίου το περιβάλλον είναι υγρό και θερμό, μπορεί να αναπτυχθούν εστίες μικροβίων, τα οποία στη συνέχεια να εποικίσουν το φυσικό νύχι. Επίσης, κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει αν τα ακρυλικά νύχια παραμείνουν για καιρό πάνω στο φυσικό νύχι. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται να αφαιρούνται τα τεχνητά νύχια σε διάστημα μικρότερο των 3 εβδομάδων. Βέβαια, τα ακρυλικά νύχια έχουν εκ των πραγμάτων περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν μόλυνση, αφού κανονικά τα νύχια πρέπει να παραμένουν κοντά. Τα μακριά νύχια, όπως είναι συνήθως τα ακρυλικά, μαζεύουν ακαθαρσίες από κάτω τους ευκολότερα, πλένονται δυσκολότερα και ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλλουν στη μετάδοση μολύνσεων ακόμα και σε άλλα άτομα.

Αν μολυνθεί το φυσικό νύχι, θα το καταλάβετε επειδή θα αλλοιωθεί το χρώμα του και θα γίνει πιο χοντρό. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε δερματολόγο, καθώς η μόλυνση του νυχιού από μύκητες είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση που πρέπει να θεραπευθεί εγκαίρως για να μη γίνει χρόνια. Υπάρχει ακόμα και η σπάνια πιθανότητα τα υλικά του ακρυλικού να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο νύχι. Η αλλεργική αντίδραση θα προκαλέσει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνο στο δέρμα και τους ιστούς γύρω από το νύχι. Συνήθως υποχωρεί μόνη της, αν απομακρυνθεί το αλλεργιογόνο υλικό, αν όμως επιμένει, τότε η επίσκεψη στο δερματολόγο είναι επιβεβλημένη.

Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού οι παραπάνω αναφερθείσες καταστάσεις είναι σπάνιες και δεν είναι επικίνδυνες για τη γενικότερη υγεία. Η σωστή πρόληψη αλλά και η έγκαιρη θεραπεία είναι οι απόλυτοι σύμμαχοι στη μάχη για ομορφιά, στην οποία ρίχνεται κάθε γυναίκα καθημερινά.

Pin It