Μπανιέρα ή θάλαμος, ιδού η απορία

Η ανακαίνιση του μπάνιου είναι από τις πιο απαιτητικές ανακαινίσεις κυρίως λόγω έλλειψης χώρου αλλά και των πιο πολύπλοκων υδραυλικών σε σχέση με τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.

Όταν γίνεται μια ανακαίνιση σπιτιού, δύο είναι η βασική στόχοι. Τα πατώματα και τα ντουλάπια στο μπάνιο και την κουζίνα γιατί έχουν σχέση με την υγιεινή μας.

Οποιαδήποτε αλλαγή θέλει προσεκτική μελέτη αφού ακόμα και το πάτωμα είναι ένας μεγάλος νεροχύτης. Στην ανακαίνιση του μπάνιου τα λάθη κοστίζουν.

Μια πολύ συνηθισμένη, αν και αισθητικά αμφιλεγόμενη, επιλογή είναι η αντικατάσταση της μπανιέρας με ένα θάλαμο ντουζ.

Είναι που κάτι που βλέπουμε σε πολλά σύγχρονα σπίτια, ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων, Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην Ελλάδα κανείς δεν χρησιμοποιεί την μπανιέρα για μπάνιο.

Οι θάλαμοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα: μειώνουν το κόστος εγκατάστασης, πιάνουν μικρότερο χώρο, περιορίζουν το νερό στο θάλαμο, επιτρέπουν την εγκατάσταση πιο εξελιγμένων συστημάτων με υδρομασάζ, διευκολύνουν στον καθαρισμό του μπάνιου, ελαχιστοποιούν τις διαρροές και επιτρέπουν την καλύτερη συντήρηση του χώρου.

Το πρώτο βήμα σε μια τέτοια μετατροπή είναι να συντάξουμε ένα λογικό σχέδιο. Δεν είναι τόσο θέμα κόστους, όσο διαρρύθμισης του χώρου που θα προκύψει από την αντικατάσταση της μπανιέρας. Ο χώρος θα είναι και θα φαίνεται διαφορετικός.

Φυσικά, η ανάθεση του έργου σε έναν επαγγελματία αρχιτέκτονα – μηχανικό είναι σχεδόν μονόδρομος για να γίνει σωστή δουλειά.

Εσείς, ωστόσο, μπορείτε να συμμετέχετε στην επιλογή των κατευθυντήριων γραμμών και γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί επαρκώς.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας είναι το στιλ και η αισθητική του χώρου.

Αν κάνετε μόνο την αντικατάσταση της μπανιέρας, θα πρέπει να βρείτε κάτι που να ταιριάζει αισθητικά και να χωράει στο χώρο που θα δημιουργηθεί. Αυτές είναι οι βασικές αποφάσεις που θα πάρετε. Τα υπόλοιπα τα αφήνετε στους ειδικούς.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να εξετάσετε είναι η αξία μεταπώλησης. Κάθε επέμβαση σε ένα σπίτι επηρεάζει τη μεταπωλητική του αξία, ή την αξία του ως μίσθωμα.

Η αντικατάσταση μιας μπανιέρας από θάλαμο ντουζ μπορεί να μειώσει την αξία του σπιτιού ή μπορεί να την αυξήσει.

Αν για παράδειγμα, αυτό είναι το μόνο μπάνιο του σπιτιού σε μια κατά τα άλλα κλασσική διακόσμηση και διαρρύθμιση που απευθύνεται στο μέσο κοινό, η αξία θα μειωθεί.

Αν όλο το σπίτι είναι σχεδιαστικά προηγμένο και απευθύνεται σε πιο ελίτ κοινό τότε δεν αποκλείεται η τιμή του να ανέλθει.

Αν και η μπανιέρα θεωρείτε παρωχημένη, πολλές μητέρες πλένουν τα παιδιά τους ή τη χρησιμοποιούν ανορθόδοξα για να πλύνουν μεγάλα αντικείμενα, όπως κουβέρτες και χαλιά.

Οι νεότεροι δεν χρησιμοποιούν καθόλου τη μπανιέρα ως μπανιέρα, ενώ οι παλαιότεροι μάλλον έχουν μάθει να τη θεωρούν στάνταρ εξοπλισμό σε ένα μπάνιο.

Πολλά πράγματα δεν είναι καν θέμα λειτουργικότητας αλλά τάσεων.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των θαλάμων είναι ότι το μέγεθος τους μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο κάτι που δεν γίνεται πολύ εύκολα με τις μπανιέρες.

Αν για παράδειγμα δεν υπάρχει χώρος για την πόρτα του θαλάμου, μπορεί να αφαιρεθεί η πόρτα. Αν περισσεύει χώρος μπορεί να τοποθετηθεί ένα ντουλάπι. Αν πρέπει να αλλάξει το σχήμα, γίνεται και αυτό.

Γενικότερα, η αντικατάσταση μιας μπανιέρας από έναν θάλαμο ντουζ είναι μια πολύ ευέλικτη και μοντέρνα επιλογή.

Αν ταιριάζει με την αισθητική μας, την αισθητική του υπόλοιπου μπάνιου, και δεν μειώνει την μεταπωλητική αξία του σπιτιού είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουμε.
Ανακαίνιση μπάνιου

Pin It