Μετά το γεμιστικό ελαιολάδου και τη φιάλη είναι το πώμα

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι πωμάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία ελαιολάδου: Ράβδοι, βιδωτά καπάκια και πώματα ROPP. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου έχει άμεση συνάρτηση με την ποιότητα του προϊόντος, το αν η εμφιάλωση γίνεται χειροκίνητα ή με γεμιστικό ελαιολάδου .

Περιστασιακά χρησιμοποιούνται και άλλα είδη αναλόγως των γεμιστικών μηχανημάτων, όπως πώματα φελλού, αλλά οι ράβδοι και τα καπάκια είναι τα πιο συνηθισμένα λόγω της αξιοπιστίας τους και της οικονομίας που επιτυγχάνεται με αυτό το κατάλληλο συνδυασμό εμφιάλωσης και γεμιστικού μηχανήματος.

Γεμιστικά ελαιόλαδου

Ράβδοι με δίσκους

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος όπου ο δίσκος είναι από πλαστικό και που είναι προσκολλημένος σε μία ράβδο-πώμα από φελό.Τυπικά, ο πλαστικός δίσκος πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο με την εξωτερική διάμετρο του λαιμού της φιάλης.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι ο φελλός στην κάτω πλευρά του δίσκου έχει τη σωστή εσωτερική διάμετρο για το λαιμό της φιάλης που θα χρησιμοποιηθεί στη συσκευασία. Για την ακρίβεια είναι 0,5 mm (0,02 “) μεγαλύτερο, και αυτά τα 0,5 χιλιοστά θα εξασφαλίσουν ότι το προιόν δεν α διαρρεύσει.

Οι ράβδοι συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μια κάψουλα shrink-wrap, προκειμένου να γίνουν 100% στεγανοί. Ένα πλεονέκτημα των ράβδων είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν και με το χέρι, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό.

Επίσης είναι εναλλάξιμοι μεταξύ φιαλών με την διάμετρο εσωτερικό του λαιμού και δίνουν στη συσκευασία μια πιο κομψή εμφάνιση από ό, τι άλλες διατάξεις κλεισίματος, χωρίς να διακυβεύεται σημαντικά η στεγανότητα.

Τα μειονέκτηματα των ράβδων είναι ότι μπορεί να “σκάσουν” από την πίεση. Ενώ μεν είναι στεγανά, αν αυξηθεί η θερμοκρασία ή ή πίεση κατά τη διάρκεια της μεταφοράς υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Ευτυχώς οι ιδιότητες του λαδιού περιορίζουν τέτοια φαινόμενα αλλά πρέπει να έχει κανείς το νου του δια παν ενδεχόμενο και να χρησιμοποιεί οπωσδήποτε shrink wrap.

 

Βιδωτά καπάκια

Τα βιδωτά πώματα για λάδι είναι συνήθως μεταλλικά με εσωτερικό φελό ή πλαστικό.

Μερικά βιδωτά καπάκια έχουν την ίδια εξωτερική διάσταση, όπως ο λαιμός της φιάλης, άλλα είναι ευρύτερα.

Συνήθως για να εξασφαλιστεί μια σφιχτή σφράγιση άπαξ, το καπάκι βιδώνεται προς τα κάτω. Και τα βιδωτά καπάκια είναι δημοφιλή γιατί μπορούν να εφαρμοστούν με το χέρι και χωρίς εξοπλισμό. Στη θετική πλευρά, το σφράγισμα είναι πολύ πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό στις αλλαγές της πίεσης ενώ το κόστος είναι ενδιάμεσο. Το βασικό μειονέκτημα σε σχέση με το λάδι είναι η αισθητική και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται περισσότερο σε μεγάλες συσκευασίες.

Καπάκια ROPP

Είναι καπάκια τα οποία είναι πιο συνηθισμένα σε μεγάλα μπουκάλια παραγωγής. Το καθοριστικό χαρακτηριστικό των ROPP ότι για να σφραγιστεί πρέπει να υπάρξει παραβίαση του δακτυλίου και αυτό εξασφαλίζει τη στεγανότητα.

Ενώ τα ROPP είναι εξαιρετικά αξιόπιστα πώματα και πολύ ανθεκτικό σε αλλαγές πίεσης, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Πρώτον, απαιτούν ειδικό εξοπλισμο για την εφαρμογή τους και, δεύτερον, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά.

Ορισμένες εταιρείες εφαρμόζουν και μια μεμβράνη shrink-wrap καθαρά για λόγους αισθητικής. Κι ενώ τα ίδια τα πώματα είναι σχετικά φτηνά, η οικονομία αυτή εξανεμίζεται από το κόστος του μηχανήματος εφαρμογής. Τα πώματα ROPP είναι μόνο για μεγάλες παραγωγές.

καπακια συσκευασιας ελαιολαδου

 

Οι μεμβράνες Συρρίκνωση – Wrap Κάψουλες

Οι μεμβράνες shrink wrap έχουν διπλό ρόλο. Ενισχύουν το σφράγισμα στους πιο ασθενείς τύπος πωμάτων και προσθέτουν στιλ σε όλες τις συσκευασίες. Είναι η πιο κοινή πινελιά χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια απαραβίαστη σφραγίδα στο ελαιόλαδο μπουκάλια λάδι.

Για να εφαρμοστεί χρειάζεται ένας όπλο θερμότητας ή ένα περιτύλιγμα συρρίκνωσης. Είναι εύκολες στην εφαρμογή, είναι φτηνές και προσθέτουν αξία ανέξοδα.

ΠΗΓΗ: metrotech-hellas.gr

Pin It