Μαραθώνιος της Αθήνας, ο αυθεντικός μαραθώνιος

Το άθλημα του μαραθωνίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία όλων των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό συμβαίνει, διότι πέρα από την αναμφισβήτητη απαιτητικότητα αυτού του αθλήματος, η οποία το καθιστά μια μεγάλη πρόκληση για κάθε δρομέα, ο μαραθώνιος δημιουργήθηκε χάρη σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός ανδρείας και ηρωισμού.

Συγκεκριμένα, 2500 χρόνια πριν, το 490 π.Χ. ένας στρατιώτης αγγελιοφόρος, ο Φειδιππίδης έτρεξε 42 χιλιόμετρα, από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη της Ελλάδας απέναντι στους Πέρσες. Έτρεξε αυτή την απόσταση τόσο γρήγορα και κουβαλώντας όλο το βαρύ οπλισμό του, ώστε πέθανε μόλις έφτασε στον προορισμό του από εξάντληση. Πρόλαβε μόνο να πει «νενικήκαμεν» και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η διαδρομή αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για να θεσπιστεί ο μαραθώνιος ως άθλημα στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της μοντέρνας ιστορίας, στην Αθήνα το 1896. Σε αυτούς τους αγώνες το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Έλληνας Σπύρος Λούης και έγινε έτσι θρύλος στην ελληνική και παγκόσμια αθλητική ιστορία.

marathoniosΑπό τότε, ο ηρωισμός και το σθένος του Φειδιππίδη έγιναν παράδειγμα για χιλιάδες επαγγελματικές αλλά και ερασιτέχνες αθλητές, οι οποίοι συρρέουν σε όποιο μέρος διοργανώνει μαραθώνιο για να αγωνιστούν. Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση και αποτίνουν έτσι φόρο τιμής σε αυτόν τον ξεχωριστό στρατιώτη. Οι αθλητές ξεπερνούν τα όρια του σώματός τους, για να καταφέρουν να τερματίσουν και μόνο άνθρωποι με πολύ δυνατό χαρακτήρα μπορούν να συμμετάσχουν και να τα βγάλουν πέρα. Οι αντοχές φτάνουν στα άκρα, όμως ο τερματισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση.

Ο μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί φυσικά για κάθε δρομέα ένα όνειρο καριέρας και ζωής. Οι αθλητές κάνουν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκανε ο Φειδιππίδης, ξεκινούν από το αρχαίο χωριό του Μαραθώνα και τερματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Με τον τρόπο αυτό τρέχουν στα χνάρια των αρχαίων ηρώων και τιμούν όχι μόνο τον πρώτο μαραθωνοδρόμο της ιστορίας μα και συνολικά τη δημοκρατία. Η νίκη της Ελλάδας στο Μαραθώνα αποτέλεσε την αρχή μιας λαμπρής σελίδας στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία. Αν είχαν νικήσει οι Πέρσες, ο ελληνικός πολιτισμός δεν θα είχε αναπτυχθεί, η ιδέα της δημοκρατίας δεν θα είχε γίνει ποτέ πραγματικότητα και τα επιτεύγματα στο θέατρο, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ίσως να μην είχαν πραγματοποιηθεί.

Όλο αυτό το βάρος της ιστορίας αισθάνεται κάθε μαραθωνοδρόμος τη στιγμή που τρέχει στην Αθήνα και όταν τερματίζει η ανακούφιση και η συγκίνηση δεν μπορούν παρά να είναι ασύγκριτες. Γι’ αυτό το λόγο, μόνο ο μαραθώνιος της Αθήνας ονομάζεται κλασικός και αθλητές παγκόσμιας κλάσης ταξιδεύουν δεκάδες ώρες για να συμμετάσχουν σε αυτόν. Το βάρος της ιστορίας σε συνδυασμό με την ασύγκριτη ομορφιά και τη ζεστή φιλοξενία της Ελλάδας κάνουν αυτό το αθλητικό γεγονός ένα από τα σημαντικότερα σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, επειδή τα 42 χιλιόμετρα είναι για τον περισσότερο κόσμο ένας στόχος που είναι αδύνατον να γίνει πραγματικότητα, προσφέρονται και διαδρομές των 5 και 10 χιλιομέτρων, καθώς και ο ημιμαραθώνιος των 21 χιλιομέτρων, έτσι ώστε όποιος δρομέας θέλει να μπορεί να συμμετάσχει.

Pin It