Κάντε ένα καλό και μην αγοράζετε κατοικίδια από pet shop

Στις μέρες μας τα περισσότερα pet shop δεν πωλούν ζώα, ωστόσο υπάρχουν και στην Ελλάδα μερικά που ακόμα ακολουθούν αυτή τη μέθοδο για να βγάλουν κέρδος. Ανυποψίαστοι καταναλωτές επισκέπτονται το pet shop, βλέπουν κάποιο σκυλάκι ή γατάκι ράτσας στη βιτρίνα, ενθουσιάζονται μαζί του, γιατί είναι ένα πανέμορφο κουτάβι, και πληρώνουν αρκετά χρήματα για να το αγοράσουν. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια από τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες ενημερώνουν με καμπάνιες τον κόσμο και προσπαθούν να τον ευαισθητοποιήσουν σε αυτό το πικρό θέμα.

Καταρχήν, είναι απαραίτητο όποιος σκέφτεται να αγοράσει ένα ζωάκι από pet shop να είναι ενήμερος για τις συνθήκες, κάτω υπό τις οποίες αυτό έχει γεννηθεί και έχει φτάσει στην προθήκη του καταστήματος. Προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο κέρδος, οι εκτροφείς εξαναγκάζουν τις θηλυκές σκύλες ή γάτες σε συνεχείς γέννες, με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, φυλακισμένα και με πολύ μικρό προσδόκιμο ζωής, αφού πεθαίνουν από εξάντληση λόγω των πολλών γεννών μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

adespotoΑλλά και τα μικρά που γεννιούνται βασανίζονται πολύ μέχρι να καταλήξουν στην αγκαλιά μας. Αποκόπτονται πολύ νωρίς από τη μητέρα τους, πολλές φορές ακόμη και όταν είναι λίγων ημερών, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τη μητέρα όσο και για το μικρό. Η πρώτη υποφέρει ή ακόμα και πεθαίνει από μαστίτιδα επειδή δε θήλασε, ενώ το μωρό δεν αποκτά τα απαραίτητα αντισώματα που θα έπαιρνε με το μητρικό γάλα. Βεβαίως, δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν και τα δύο μέρη, το οποίο συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη και θάνατο. Τα κουταβάκια και τα γατάκια μεταφέρονται στα καταστήματα και διαμένουν εκεί υπό τραγικές συνθήκες, χωρίς να έχουν χώρο να κινηθούν, κάτω από τον ήλιο και τη ζέστη.

Οι τραγικές αυτές συνθήκες αναπαραγωγής και διαβίωσης καθώς και το αιμομικτικό ζευγάρωμα που αποτελεί βασική πρακτική στους εκτροφείς έχει ως αποτέλεσμα τα ζωάκια αυτά σε μεγάλο ποσοστό να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά και δυσπλασίες των οστών. Οι ξαφνικοί θάνατοι κουταβιών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες που τα αγόρασαν από κάποιο pet shop.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα έξω στο δρόμο ή στο καταφύγιο κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης που περιμένουν καρτερικά ένα σπίτι. Τα σκυλάκια ή τα γατάκια αυτά θα τα αποκτήσετε φυσικά δωρεάν και θα έχετε την τύχη να γνωρίσετε την αληθινή ευγνωμοσύνη που μπορεί να σας δείξει ένα ζώο που βίωσε την εγκατάλειψη αλλά και τη σωτηρία από εσάς. Μάλιστα, τα ζώα αυτά, επειδή έχουν επιβιώσει στο δρόμο και έχουν τα γονίδια διαφόρων ρατσών που έχουν επικρατήσει στο πέρασμα του χρόνου, είναι πολύ ανθεκτικά, με μεγάλο προσδόκιμο ζωής και γενικά δεν αρρωσταίνουν.

Απευθυνθείτε στη φιλοζωική της γειτονιάς σας για να ενημερωθείτε επί του θέματος. Πολλά pet shops που είναι ευαισθητοποιημένα και φυσικά δεν πωλούν ζώα παρέχουν εκπτώσεις στα είδη τους σε συνεργασία με τις φιλοζωικές στους ιδιοκτήτες που έσωσαν κάποιο ζωάκι από το

Pin It