Ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή της ζωής τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες που τους λυγίζουν. Ο κανόνας όμως που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους είναι ότι «δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσει κάποιος, αλλά σημασία έχει αν θα σηκωθεί την τελευταία φορά και θα συνεχίσει να κυνηγά τα όνειρά του». Αυτή η απλή συμβουλή είναι και η βάση του life coaching, της πιο σύγχρονης εξειδίκευσης της ψυχολογίας. Ο ψυχίατρος– ψυχοθεραπευτής με θεωρητικό οπλοστάσιο τις αρχές της ψυχοθεραπείας και σύμμαχο την ικανότητά του για κατάδυση στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία και ψυχή, στηρίζει, ενισχύει, εμψυχώνει και προτρέπει ηθικά τον θεραπευόμενο να κυνηγήσει τους στόχους του.

Capture1      Η παρακάτω αναλογία καταδεικνύει τη διαδικασία. Ο ψυχοθεραπευτής στέκεται ως coach δίπλα στον coachee καθ’ όλη τη διάρκεια του «αγώνα», της προσπάθειάς του δηλαδή να επιτύχει εξωτερικούς «υλικούς» στόχους -πχ να ολοκληρώσει τη διπλωματική του εργασία- ή εσωτερικούς στόχους -πχ να αντιμετωπίσει την αναβλητικότητα που τον χαρακτηρίζει ή την αδυναμία του να αποφασίζει, να δρα ή να αγαπά τον εαυτό του. Μέσα από μια διαδραστική επαφή, στην οποία ο coachee συμμετέχει ενεργά, βήμα βήμα σχεδιάζεται από κοινού το πλάνο δράσης.

Πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός του στόχου και η ακριβής διαμόρφωσή του, το τί επιδιώκει δηλαδή να επιτύχει ο «παίχτης» coachee. Αυτό θα γίνει μέσω συζήτησης και λεπτομερούς σχεδίασης, αλλά και με τη χρήση διαφόρων τεχνικών αυτογνωσίας (οι οποίες βασίζονται στη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη). Ακολουθεί η εξακρίβωση των εφοδίων και των εμποδίων, τόσο εξωτερικών/ πρακτικών (γνώσεων, πληροφοριών κλπ) όσο και εσωτερικών/ ψυχικών που σχετίζονται με την προσπάθεια για επίτευξη του στόχου. Επόμενο, τρίτο βήμα, είναι η παροχή χρήσιμων συμβουλών, γνώσεων και πληροφοριών γύρω από το στόχο και την προσέγγισή του ή αναφορικά με την άρση και επίλυση των διαφόρων εμποδίων που εμποδίζουν τον coachee. Μετά από τον υπολογισμό των συνιστωσών αυτών, γίνεται η κατάστρωση του σχεδίου και η διαμόρφωση της τακτικής που θα ακολουθηθεί. Το σχέδιο σχεδιάζεται βήμα βήμα, ενώ υπάρχει μέριμνα για εναλλακτικά βήματα σε περίπτωση που προκύψουν τυχόν αναποδιές. Έβδομο και προτελευταίο βήμα είναι η προετοιμασία με διάφορες τεχνικές και πρακτικές μεθόδους και η εξάσκηση σε απαραίτητες δεξιότητες μέσω ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων. Με τον τρόπο αυτό, βοηθείται ο coachee στην αντιμετώπιση των εμποδίων που εξ αρχής τον δυσκόλευαν και τον παρακώλυαν και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να αποτύχει η όλη προσπάθεια. Επόμενο και τελικό βήμα είναι ο «αγώνας», κατά τη διάρκεια του οποίου ο coach βρίσκεται στο πλευρό του «μαχόμενου» παροτρύνοντάς τον και ενθαρρύνοντάς τον με ηθική και ψυχολογική υποστήριξη.

Το life coaching έχει κάποια κοινά με την ψυχοθεραπεία, επειδή εστιάζουν πολύ στην ψυχή του ανθρώπου, αναφορικά με τις γνώσεις, την πείρα και τις τεχνικές που απαιτεί και χρησιμοποιεί η κάθε μια από αυτές τις διαδικασίες. Διαφέρει, όμως, καθότι στην ψυχοθεραπεία, ο στόχος για τον οποίο δουλεύουν μαζί ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος είναι η αντιμετώπιση κάποιων ψυχικών διαταραχών πχ ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αντιμετώπιση άγχους, κρίσεις πανικού κλπ.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής (Αθήνα, Δράκοντος 13, Καισαριανή), έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Η ψυχιατρική και η ψυχολογία μπήκαν στη ζωή του χάρη στη χίμαιρα που ονομάζεται διαχείριση άγχους, που αντιμετώπισε μικρός. Σήμερα, οι πολυετείς σπουδές του, η επιτυχημένη πορεία του και η αγάπη του για τους πάσχοντες αποτελούν τις καλύτερες συστάσεις.

 

Pin It