Ιαπωνική φιλοσοφία και ευρωπαϊκή πρακτική εφαρμογή στο χώρο

Τα διαχωριστικά κουφώματα χώρων, ως φιλοσοφία και πρακτική έρχονται από πολύ μακριά. Πρόκειται για μια μοντέρνα μέθοδος, που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 70. Ωστόσο έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική, πιο συγκεκριμένα το αποκαλούμενο «σότζι».

Πιο συγκεκριμένα το χώρισμα μέσα στο δωμάτιο, σε αυτού του τύπου τις κατασκευές, πραγματοποιείται με ρυζόχαρτο, που στηρίζεται σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Χρησιμοποιείται συρόμενη πόρτα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση χώρου. Η ιαπωνική αυτή φιλοσοφία συναντάται στα παραδοσιακά σπίτια, στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αποδεικνύεται ιδιαίτερα πρακτική για τους επαγγελματικούς χώρους και κυρίως σε εγκαταστάσεις που στεγάζουν υπηρεσίες γραφείου. Σίγουρα όμως τα υλικά, από τα οποία αποτελείται το χώρισμα  δεν είναι «χαρτί και ξύλο μπαμπού».

διαχωριστικα συστηματα χωρωνΣε καμία περίπτωση η τοποθέτηση διαχωριστικών χώρου δεν αποκλείεται από τα σπίτια. Κάθε άλλο, αποτελεί μια καλή επιλογή για τις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με έναν αχανή εσωτερικό χώρο ή ένα τεραστίων διαστάσεων δωμάτιο, εντός του διαμερίσματος. Με αυτό τον τρόπο ταξινομούνται σημεία, όπως ο διαχωρισμός του σαλονιού από την κουζίνα ή και την τραπεζαρία. Εκτός από τη βελτίωση της αισθητικής πετυχαίνουμε και ωφέλιμα αποτελέσματα. Μια ξύλινη ή μεταλλική κατασκευή με ράφια ή ένα πάνελ με τετράγωνα χωρίσματα αξιοποιείται ως βιβλιοθήκη ή χώρος για τοποθέτηση μπουκαλιών και διακοσμητικών σκευών. Οπότε μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καλαίσθητη και λειτουργική.

Μια άλλη ελκυστική επιλογή είναι και η χρήση τζαμιού. Αυτή έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς έχει πολλές δυνατότητες για δημιουργία, λόγω της ευελιξίας του υλικού. Παράγεται υψηλή αισθητική, κερδίζονται μέτρα από χωροταξική άποψη και διασφαλίζεται η απόλυτη οπτική επικοινωνία μεταξύ των «νέων» διαμορφωμένων δωματίων. Επίσης το τζάμι διακρίνεται για την καθαρότητά του και και την πολύ καλή ηχομόνωση. Θεωρείται ιδιαίτερα πρακτική, όταν υφίσταται η ανάγκη για να χωριστεί ένας χώρος που είναι σχετικά περιορισμένων διαστάσεων. Ενδείκνυται τόσο σε σπίτια, όσο και σε επαγγελματικούς χώρους.

Η εξοικονόμηση χώρου επιτυγχάνεται με συρόμενες πόρτες είτε στις ξύλινες κατασκευές έιτε στο τζάμι. Στο πλαίσιο των κατασκευαστικών πρακτικών τοποθετούνται συρόμενα φύλλα που κινούνται σε ράγες στο δάπεδο ή στην οροφή, καθώς επίσης και πτυσσόμενα. Με τα τελευταία η απώλεια των μέτρων είναι μηδαμινή.

Το αλουμίνιο είναι επίσης ένα εύχρηστο υλικό, που εξασφαλίζει ποιότητα και καλαισθησία. Είναι εξαιρετικό μονωτικό και χαρακτηρίζεται από τις δυνατότητές του για όμορφους και πρακτικούς συνδυασμούς με το τζάμι και το πλαστικό. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σταθερές κατασκευές όσο και σε συρόμενες, με εσωτερικές περσίδες. Χαρακτηρίζεται από εύρος προσαρμοστικότητας.

Ο Ιάπωνας εμπνευστής της φιλοσοφίας των εσωτερικών διαχωριστικών κατασκευών, σίγουρα δε θα μπορούσε να φανταστεί, ότι αυτή η ιδέα θα εξαπλωνόταν σε τέτοιο βαθμό στη Δύση, ώστε να αποτελεί κυρίαρχη πρακτική στο σχεδιασμό των χώρων. Μάλιστα η χρήση της τεχνολογίας και ο συνδυασμός διαφορετικών υλικών αναδεικνύει το μοντέρνο τρόπο σκέψης στις κατασκευές και επιτυγχάνει υψηλής αισθητικής, αλλά και πρακτικά αποτελέσματα.

Pin It