Η χαρτογράφηση της ψυχής

Πόνοι, κρυμμένα μυστικά και ιστορίες, λάθη, επιλογές, «ίσως» που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν και παραιτήσεις. Φόβοι. Κυρίως φόβοι, σκοτεινοί και σαρκοφάγοι. Που τρώνε την ψυχή και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για ευτυχία, ισορροπία, γαλήνη και αυτοεκπλήρωση. Και μετά άγχος, κρίσεις πανικού με ρίζες που αναζητούν να εκριζώσουν οι ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές. Η μαγική λέξη- λύση στα προαναφερθέντα είναι η ψυχοθεραπεία. Η θεραπεία της ψυχής, η κατάδυση στα πιο μύχια μονοπάτια αυτής, που αποτελούν την αιτία όλων των προβλημάτων.

ψυχοθεραπειαΨυχή. Τον ορισμό της αναζήτησαν πολλοί αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι από το Σωκράτη και τον Πλάτωνα μέχρι τον Αριστοτέλη. Εδώ, θα αναφέρουμε την άποψη του Σταγιρίτη φιλοσόφου. Ο Αριστοτέλης, μιλώντας για την ψυχή, χρησιμοποιεί την εικόνα ενός τσεκουριού για να κάνει κατανοητή τη θεωρία του. Αν το τσεκούρι ήταν άνθρωπος, τότε η ψυχή του τσεκουριού θα ήταν η κόψη και το σώμα του θα ήταν το μέταλλό του. Η κόψη του τσεκουριού είναι αυτή που κάνει το τσεκούρι να είναι πραγματικό τσεκούρι και το πραγματικό τσεκούρι είναι αυτό που στην τελική μπορεί να κόβει. Κόψη και μέταλλο είναι άρρηκτα δεμένα, αλλά είναι η κόψη που δίνει στο μέταλλο το χαρακτήρα του, το είδος και τη μορφή του τσεκουριού. Χωρίς την κόψη, δεν υπάρχει τσεκούρι: υπάρχει μόνο μέταλλο. Φανταστείτε τώρα το μέταλλο του τσεκουριού, το κυρίως «σώμα» του να έχει σκουριάσει, να έχει λιώσει, να έχει γίνει χώμα, να είναι δυσλειτουργικό. Άραγε υπάρχει περίπτωση να έχει σωθεί η κόψη του διαλυμένου τσεκουριού; Ασφαλώς όχι. Με τη διάλυση του μετάλλου του τσεκουριού, διαλύεται και η κόψη του. Πολύ ευνόητο.

Ανάλογα ζητήματα αντιμετωπίζει και η «κόψη» του ανθρώπου, η ψυχή του. Η επιστήμη της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας ονομάζει τα ζητήματα αυτά διαταραχές και σε αυτές συμπεριλαμβάνει την κατάθλιψη, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την αντιμετώπιση άγχους, τις κρίσεις πανικού και μια βεντάλια προβλημάτων που τείνουν να κάνουν την καθημερινότητα του ανθρώπου δυσλειτουργική και δύσκολη.

Η ψυχοθεραπεία -όπως προαναφέραμε- είναι η λέξη- λύση. Είναι εκείνος ο κλάδος της ψυχολογίας που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών αυτών προβλημάτων αποκλειστικά μέσω της επικοινωνίας ενός ψυχοθεραπευτή με τον θεραπευόμενο. Οι ψυχοθεραπευτές κατά τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας δεν περιορίζονται -όπως θα έκανε ένας φίλος- στο να ακούσουν τον πάσχοντα, αλλά στοχεύουν να έρθει αυτός ουσιαστικά αντιμέτωπος με τα βαθύτερα αίτια των διαταραχών του και να τον στηρίξουν επιστημονικά για να τα διορθώσει.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία -κλάδος της ψυχοθεραπείας- βασίζεται στην αντίληψη ότι για κάθε μορφή ψυχικής ταραχής ή δυσφορίας δεν ευθύνεται ένα γεγονός ή μια κατάσταση αλλά η οπτική γωνία θέασης αυτού και ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται αντιληπτό. Ο τρόπος αυτός καθορίζεται από τις πεποιθήσεις, από τις σκέψεις που κάνει κάποιος γύρω από αυτό, τις οποίες και πιστεύει σαν να είναι η αλήθεια. Ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να εντοπίσει αυτές τις πεποιθήσεις, να τις θέσει υπό εξέταση και να τις αντισταθμίσει -αν δεν είναι- με άλλες πιο ευχάριστες υποθέσεις ή απόψεις. Η ψυχοθεραπεία, λόγω της φύσης της, κρίνεται η πιο κατάλληλη μέθοδος για την αντιμετώπιση της ρίζας πολλών ψυχικών διαταραχών, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ενώ αποτελεί σημαντικό «όπλο» και στη διαχείριση άγχους.

Pin It