Γιαούρτι: το Ελληνικό προϊόν που έχει κατακτήσει τον κόσμο

Πολλά είναι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που έχουν βγει από τα σύνορα της Ελλάδας και έχουν αγαπηθεί σε πολλές χώρες. Το ελληνικό κρασί, το λάδι, η φέτα, οι ελιές και το ούζο είναι τα πιο γνωστά από αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα, όμως τώρα τελευταία θραύση κάνει και το ελληνικό γιαούρτι. Είναι μάλιστα τόσο δημοφιλές, ώστε μεγάλη ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών άνοιξε εργοστάσιο στη Νέα Υόρκη, το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ενώ ο χαρακτηρισμός «ελληνικό» δίπλα στο γιαούρτι το καθιστά αμέσως πολύτιμο προϊόν, που συζητιέται να προστατευθεί και με ονομασία προέλευσης. Γιατί, όμως, έχει γίνει το ελληνικό γιαούρτι τόσο δημοφιλές και ποιες είναι οι τάσεις στην παρασκευή του;

 

ελληνικο γιαουρτιΠλεονεκτήματα γιαουρτιού

Τα πλεονεκτήματα του γιαουρτιού σχετίζονται τόσο με την τιμή όσο και με τη διατροφική του αξία. Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί ένα σνακ που είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Οι τουρίστες εκπλήσσονται με το γεγονός ότι μπορούν να αγοράσουν γιαούρτι ακόμα και από το περίπτερο με 1 ή 2 ευρώ και να έχουν αμέσως ένα γευστικό και υγιεινό ελαφρύ γεύμα. Πέρα από την τιμή του, όμως, το γιαούρτι συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, αφού συντηρεί τη χλωρίδα του εντέρου χάρη στα προβιοτικά του, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προσφέρει στον οργανισμό ένα μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης που του χρειάζεται καθημερινά, ενώ αποτελεί και το πιο ήπιο γαλακτοκομικό προϊόν για το στομάχι που χάρη στο ασβέστιο του χτίζει γερά κόκαλα.

 

Τι κάνει το ελληνικό γιαούρτι τόσο ξεχωριστό;

Πέρα, όμως, από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα του γιαουρτιού, το ελληνικό γιαούρτι χάρη στον ξεχωριστό τρόπο παραγωγής του έχει καθιερωθεί στο πάνθεον των παραδοσιακών προϊόντων που έχουν κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρουν. Η γεύση του είναι υπόξινη, ενώ η υφή του είναι αυτή που ξετρελαίνει τους πάντες. Κρεμώδης και ελαφριά μαζί είναι το μεγαλύτερο ατού του ελληνικού γιαουρτιού.

 

Πώς μπορούμε να φάμε το ελληνικό γιαούρτι;γιαουρτι με φραουλες

Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να φαγωθεί καταρχάς σκέτο, κυρίως αν σας αρέσει πολύ αυτή η ελαφριά ξινή του γεύση. Μπορείτε, όμως, κάλλιστα να το συνδυάσετε με διάφορα υλικά, για να φτιάξετε ένα καταπληκτικό γεύμα ανάλογα με τα γούστα σας. Ξηροί καρποί, βρώμη, σταφίδες και σιτάρι θα σας δώσουν ενέργεια για το ξεκίνημα της μέρας σας, ενώ κομμάτια σοκολάτας και μπισκότα θα μετατρέψουν αυτό το έδεσμα σε ένα υπέροχο γλυκό. Αν προσθέσετε φρούτα θα φτιάξετε μία φρουτοσαλάτα που θα σας κρατήσει για ώρες. Τα πιο ταιριαστά φρούτα στο γιαούρτι είναι η μπανάνα, το μήλο, το σύκο, οι φράουλες και τα σταφύλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο φρούτο σας αρέσει. Αν θέλετε να  γλυκάνετε το μείγμα, το μέλι είναι το καλύτερο και πιο υγιεινό γλυκαντικό, ενώ μπορείτε επίσης να προσθέσετε και γλυκό του κουταλιού, συνδυάζοντας έτσι δύο ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα σε ένα πιάτο.

 

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό γιαούρτι μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό και αποτελεί την καλύτερη εκδοχή των υγιεινών παραδοσιακών προϊόντων που η Ελλάδα έχει να προσφέρει, γνωρίζοντας στον κόσμο τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και της ισορροπημένης δίαιτας.

 

Συγγραφή άρθρου: greek-gourmet.gr

Pin It