Αγροτικά μηχανήματα: σε ποια τρία είδη διακρίνονται ανάλογα με τον κινητήρα τους

Ως αγροτικά μηχανήματα ορίζονται διάφορα αυτόματα εργαλεία και μηχανήματα, τα οποία προορίζονται για εργασίες στο αγρόκτημα είτε αυτές αφορούν την επιφάνεια προς καλλιέργεια είτε τα φυτά σε αυτό. Οι λειτουργίες που επιτελούν αυτά τα μηχανήματα είναι πολλών ειδών και όλες έχουν μειώσει κατά πολύ το χρόνο και τον κόπο που παλαιότερα απαιτούνταν. Τα αλυσοπρίονα είναι κατάλληλα για την κοπή των κλαδιών και την κατάτμηση των ξύλων, τα χορτοκοπτικά και θαμνοκοπτικά μηχανήματα κόβουν πιο μαλακές επιφάνειες και φύλλα, ενώ τα σκαπτικά μηχανήματα και οι φρέζες χρησιμοποιούνται στο όργωμα. Τα ψεκαστικά μηχανήματα έχουν καταστήσει εύκολο το ψέκασμα με φυτοφάρμακα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τις χειροκίνητες μεθόδους. Όλα τα αγροτικά μηχανήματα έχουν ένα κοινό: Ο κινητήρας τους διακρίνεται σε πετρελαιοκίνητο, βενζινοκίνητο και ηλεκτροκίνητο. Το τι τελικά θα αγοράσει ο χρήστης εξαρτάται από τις ανάγκες και το εύρος των εργασιών που πρέπει να γίνουν.

Ηλεκτρικός κινητήρας

Τα ηλεκτροκίνητα αγροτικά μηχανήματα μπορεί να διαθέτουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία ή καλώδιο. Συνήθως, χρησιμεύουν σε μικρά αγροτεμάχια, αφού τόσο η ισχύς τους όσο και η ροπή τους είναι μικρότερη από τα άλλα δύο είδη, ενώ λόγω του σχήματος και του μεγέθους τους αποθηκεύονται γρήγορα και απλά. Είναι τα πλέον οικονομικά, αφού και το μέγεθός τους είναι μικρότερο, όμως η λειτουργία τους είναι πιο ακριβή αναλογικά από τα μηχανήματα πετρελαίου ή βενζίνης. Αν, όμως, χρησιμοποιηθούν για το σκοπό, για τον οποίο έχουν φτιαχτεί, δηλαδή για σύντομες και απλές εργασίες, τότε συμφέρουν κατά πολύ και κάνουν γρήγορη απόσβεση.

ηλεκτρικος κινητηρας

Κινητήρας βενζίνης

Τα βενζινοκίνητα αγροτικά μηχανήματα είναι πολύ εύκολα στη χρήση και καταφέρνουν να συγκεράσουν την ανάγκη για οικονομική χρήση ακόμα και από ερασιτέχνες με τα χαρακτηριστικά επαγγελματικού επιπέδου. Ο κινητήρας βενζίνης, βέβαια, παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την ισχύ, τον κυβισμό και τη χωρητικότητα του δοχείου καυσίμου, οπότε ως γενική παρατήρηση μπορεί να ειπωθεί ότι έχει ένα μεγάλο εύρος και μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφόρων ειδών μηχανήματα και για ποικίλες χρήσεις.

κινητηρας βενζινης

Κινητήρας πετρελαίου

Τα μηχανήματα με κινητήρα πετρελαίου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τα μεγαλύτερα και τα πιο ακριβά, όμως ταυτόχρονα είναι και τα πιο οικονομικά κατά τη χρήση, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για μεγάλα αγροκτήματα και εργασίες που απαιτούν χρόνο και υψηλή ισχύ. Αυτό επιτείνεται και από το γεγονός του μεγάλου βάρους τους και του συνολικού του μεγέθους, το οποίο δεν είναι άνετο και για αυτό δεν προτείνεται για μικρές εκτάσεις. Από την άλλη, τα πετρελαιοκίνητα αγροτικά μηχανήματα διαθέτουν πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά και διαβαθμιζόμενες λειτουργίες που τα κάνουν πολύ χρήσιμα στον επαγγελματία, ο οποίος χρειάζεται στην καθημερινότητά του ένα μηχάνημα που μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε ανάγκη.

κινητηρας πετρελαιου
Pin It